Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap baggert Grote Gracht en deel van de Linschoten te Oudewater

15 februari 2008 - Vanaf maandag 18 februari 2008 start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het baggeren van de Grote Gracht en een deel van de Linschoten (vanaf de Grote Gracht tot aan de Voorboezem Snelrewaard). Bij dit werk zal ruim 44.000 m³ licht tot sterk verontreinigde bagger worden verwijderd en afgevoerd. Het baggeren zal ongeveer vier maanden in beslag nemen.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere watergang verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze laag met bagger wordt de watergang steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm het gevolg zijn. Een ondiepe watergang kan ook minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen. Het waterschap doet zijn uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij een opknapbeurt.

Uitvoering van het werk

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf J. den Breejen & Zoon BV uit Hoofddorp. De bagger wordt vanaf een ponton met een graafmachine uit het water geschept. Aan de oever schept een kraan de bagger over in vloeistofdichte vrachtwagens. Op de plekken waar de ponton met graafmachine er niet bij kan wordt een schuifboot ingezet. Dit is een soort onderwater bulldozer die het slib over de bodem van de watergang naar een verzamelpunt in de watergang schuift. Uit onderzoek is gebleken dat de vrijkomende baggerspecie licht tot sterk verontreinigd is. De licht - en matig verontreinigde baggerspecie wordt afgevoerd naar een baggerdepot te Willige Langerak (Cabauw) van het waterschap. De sterk verontreinigde baggerspecie wordt vanaf een loswal in de Utrechtse havens per schip afgevoerd naar het baggerdepot Kaliwaal in Druten.

Overlast

Het waterschap en de aannemer doen er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. Desondanks zal er af en toe hinder zijn van de werkzaamheden, door tijdelijke wegafzettingen, wegversmallingen en omleidingen. De aannemer zal de werkzaamheden zo veilig mogelijk uitvoeren en zal met borden de afzettingen, versmallingen en omleidingen aangeven.
Het waterschap doet tevens zijn uiterste best om hinder voor de scheepsvaart tijdens de werkzaamheden te voorkomen. Zo vindt het baggeren zoveel mogelijk plaats op werkdagen buiten het vaarseizoen. Tijdens de werkzaamheden zal de Linschoten deels afgesloten zijn. Deze stremming wordt aangekondigd in de betreffende vak- en recreatiebladen.