Syntens


---

Leren-van-elkaar-kring biedt snelle groeiers support

Op 12 februari liep de workshopcyclus van de leren-van-elkaar-kring voor snelle groeiers ten einde. De kring is een initiatief van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. Tijdens de slotbijeenkomst gingen de groei-ondernemers in twee groepen met elkaar in debat. De stelling waar de deelnemers mee aan de slag gingen luidde âde grootste belemmering voor groei is de huidige situatie op de arbeidsmarkt.â Het bleek een dankbaar onderwerp voor een bevlogen debat. Vanaf eind maart start een nieuwe leren-van-elkaar-kring.

De slotbijeenkomst werd gehouden bij het bedrijf van deelnemer Edwin Prijden van Please Payroll. Gevestigd op kasteel Croy in Aarle-Rixtel bood de locatie een prachtige ambiance. Opvallend was dat zowel de voor- als tegenstanders van de stelling argumenten aanhaalden waarin innoveren en vernieuwing een rol hadden. Het debat leerde de deelnemers dat nog belangrijker dan de inhoud is dat je de ander weet te overtuigen van jouw gelijk.

Programma-opzet

Kenmerkend voor de workshopcyclus is de praktijkgerichte aanpak waarbij deelnemers leren van elkaar. De opzet is als volgt: Iedere deelnemer ontvangt aan de hand van een gedragsanalyse een persoonlijkheidsprofiel met eigen sterkten en zwakten. Het profiel wordt individueel met de ondernemer besproken. Deelnemer Joost Verhagen van Cobra Boomadviseurs: âHet persoonlijkheidsprofiel maakt mij als ondernemer bewuster van het effect dat mijn aanpak heeft op andere persoonstypen. In het contact met mijn medewerkers ga ik daar nu bewuster mee om.â

In de daaropvolgende workshops ontmoet een vaste groep groeiers elkaar. De aftrapbijeenkomst gaat in op de rol van de ondernemer en de strategie voor de komende jaren. De andere themaâs die aan bod komen zijn âgroei & personeelâ, âde interne organisatieâ en âexterne oriëntatie.â Tijdens de bijeenkomsten brengen de ondernemers eigen cases in die in de groep besproken worden. Edwin Prijden: âHet uitwisselen van ervaringen met ondernemers uit andere sectoren geeft zoveel handvatten waar ik mee verder kom.â

Zowel Joost Verhagen als Edwin Prijden vinden de discussies buitengewoon praktisch. Een onderwerp ging bijvoorbeeld over het al dan niet regelen van privégebruik van e-mail en mobiele telefoons door medewerkers. Of de noodzakelijke overgang van een informele naar een meer formele organisatie, voor veel snelle groeiers herkenbaar.

Vertrouwelijk karakter

Snelle groeiers zijn bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de productiviteitsgroei en vaak in relatief korte tijd flink in personeelsomvang toenemen. Juist snelle groeiers lopen vaak voorop met innovatie-initiatieven. De groep neemt door zijn specifieke groeiuitdagingen een bijzondere positie in. Innovatieadviseur José de Bruijn (Syntens): âDe snelle groei maakt beslissingen over investeringen of personeelsbeleid noodzakelijk. Veel ondernemers van snelgroeiende bedrijven hebben behoefte aan een klankbord dat binnen het bedrijf niet aanwezig is.â De complexiteit van de vraagstukken waar een groei-ondernemer voor staat kan zo een rem zetten op de ingezette groei. Het is juist daarom van belang dat deze groep ervaringen kan uitwisselen. De leren-van-elkaarkring blijkt hierin uitermate effectief. Edwin Prijden: âProblemen worden in de kring makkelijker en op een vertrouwelijker niveau besproken dan bij de ondernemersclubs waar ik ook contacten heb.â Ook Joost Verhagen waardeert de vertrouwelijkheid: âAan de kring nemen verschillende disciplines deel die wel allemaal in dezelfde fase zitten. Dat geeft herkenning en de mogelijkheid om vrij te praten.â

Weliswaar heeft de slotbijeenkomst plaatsgevonden, een periodieke herhaling is wenselijk, zo beamen Joost Verhagen als Edwin Prijden beiden.

Nieuwe kring van start

Vanaf eind maart start een nieuwe leren-van-elkaar-kring. Alle business-to-businessbedrijven, gevestigd in de regio Zuid, die de snelle groei in productiviteit of personeelsomvang herkennen kunnen deelnemen. Deelnemende bedrijven hebben over het algemeen 5 tot 30 medewerkers in dienst, maken een groei door en hebben de ambitie om verder te groeien. Het zijn vaak âjongeâ bedrijven of het is de tweede generatie ondernemers die kort geleden aan het roer is gekomen. De kringen kennen een diversiteit in sectoren zoals industrie, de gaming-industrie, ontwerp, automotive en dienstverlening. Leren-van-elkaarkringen worden georganiseerd in de omgeving van Eindhoven, Breda en Roermond. Voor meer informatie over de leren-van-elkaarkringen kunt u contact opnemen met innovatieadviseur José de Bruijn, Syntens (tel. 088 â 444 0 562).

Financials4Growth

Om knelpunten te overwinnen kunnen groeiers in de regio Zuid nu deelnemen aan Financials4Growth. In dit programma, gefinancierd door de Provincie, participeren verschillende organisaties om snelle groeiers te ondersteunen in hun ontwikkeling. De leren-van-elkaarkringen maken hier onderdeel van uit. De organisaties die samen met Syntens participeren in het programma zijn: Port4Growth, het platform voor groeibedrijven, BOM, PwC, AKD .

Noot voor de pers

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Syntens, Sabine Schlooz, Communicatieadviseur, tel. 088-444 00 82, e-mail: ssc@syntens.nl.

Profiel Syntens

Syntens zet ondernemers aan tot succesvol innoveren, waarbij het gaat om vernieuwing van product, dienst, proces of organisatie. Dat gebeurt op basis van adviezen, voorlichtingsbijeenkomsten en doorverwijzing naar een netwerk van experts en kennisinstellingen. De -veelal kosteloze- activiteiten worden mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.