European Parliament


Nieuwsitem

Prins Charles vraagt EP-leden om rigoureuze aanpak klimaatverandering Milieu - 15-02-2008 - 11:36

Prins Charles tijdens zijn toepspraak in het EP Prins Charles...toegewijd aan het tegengaan van de klimaatverandering

In een toespraak tot de leden van het Europees Parlement op donderdag heeft prins Charles gepleit voor "het grootste partnerschap ooit" in de strijd tegen de klimaatverandering en het tegengaan van de vernietiging van de tropische bossen op de wereld. Alle maatregelen ter bestrijding van de klimaatverandering kunnen daar volgens de prins niet in slagen "zonder een sterke rol van Europa en zijn burgers."

Prins Charles toonde zich ingenomen met de recente klimaatvoorstellen van de Europese Commissie en deelde de leden van het Europees Parlement mee dat "de rol van een ieder van u nu af aan cruciaal zal zijn."

EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering verwelkomde de woorden van de prins, waarbij hij liet weten dat de leden van het Europees Parlement "zouden proberen zich te houden aan verplichtingen als de bevordering van hernieuwbare energie en koolstofvastlegging, vóór de Europese verkiezingen van juni 2009."

Pöttering noemde prins Charles eveneens "één van de eerste internationale opinieleiders die de wereld wees op de dreiging van de opwarming van de aarde."

"Klok van de klimaatverandering tikt door"

In zijn toespraak schetste prins Charles een wereld waarin klimaatverandering zijn stempel aan het drukken is. De prins noemde het smelten van de poolijskappen waarbij hij aangaf aan dat "we in de laatste paar maanden hebben geleerd dat de ijskappen op de Noordpool zo snel smelten dat sommige wetenschappers voorspellen dat ze over zeven jaar in de zomers volledig zullen verdwijnen."

Prins Charles vertelde de leden van het Europees Parlement dat "de klok van klimaatverandering steeds sneller tikt." Volgens de prins is het vijf voor twaalf: "We moeten daarom moedig en revolutionair zijn in onze aanpak van de klimaatverandering."

Hij wees op het VN-panel voor de klimaatverandering, dat vorig jaar verklaarde "dat tot twee miljard mensen over de hele wereld zullen worden geconfronteerd met een tekort aan water en 30 procent van de planten- en diersoorten met uitsterven wordt bedreigd indien de gemiddelde stijging van de temperatuur stabiliseert tussen de 1.5 en 2.5 graden."

"Bossen zijn de thermostaat van de aarde"

Prins Charles betreurde eveneens de vernietiging van regenwouden door aan te geven dat "zij fungeren als een natuurlijke thermostaat, die helpt ons klimaat te reguleren. Zij ondersteunen bovendien het leven van enkele van de armste mensen op deze aarde."

De prins van Wales schetste een schokkend beeld van de omvang van de wereldwijde ontbossing: "Elk jaar wordt er 20 miljoen hectare vernietigd of aangetast, een gebied ter grootte van Engeland, Wales en Schotland samen."

Hij zette dit thema voort door te zeggen dat "hoewel het ongeloofwaardig lijkt, we bezig zijn met het vernietigen van de airconditioning van onze planeet. Het verlies van biodiversiteit is ook verschrikkelijk. Het is te vergelijken met het branden van een bibliotheek vol kostbare kennis zonder eerst de boeken te lezen."

"Grootste partnerschap ooit nodig"

De prins wees nadrukkelijk op de noodzaak van zowel de privésector als de publieke sector om een rol te spelen in de strijd tegen de klimaatverandering: "De klimaatverandering vormt dermate een bedreiging, dat het uniek in de geschiedenis kan worden genoemd. Zal het daarom niet de inspanning vereisen van elke bevolking, van elke persoon om een oplossing te vinden voor het te laat is? Hij voegde hieraan toe: "Het is een taak die het grootste partnerschap ooit op openbaar, particulier en het gebied van NGO's nodig maakt."

De prins noemde ook de groep van belangrijke Europese bedrijven die samenkomen ter ondersteuning van het beleid in de EU dat zou leiden tot een koolstofarme economie. Hij merkte op dat ze voor de Bali-conferentie over klimaatverandering 170 mondiale bedrijven verzamelden die pleitten voor een wettelijk bindend kader voor de uitstoot dat verder gaat dan wat uiteindelijk op Bali overeengekomen werd.

De prins eindigde door te zeggen dat "niemand van ons zal worden vergeven door onze kinderen en kleinkinderen wanneer we falen."

EP-leden enthousiast over toespraak

De toespraak leidde tot een staande ovatie van de leden en andere aanwezigen in de hemicycle. We spraken met een paar EP-leden om hun reactie te peilen.

Dan Jørgensen, een Deense sociaaldemocratisch Parlementslid en vice-voorzitter van de commissie Milieu, zei dat de toespraak "zeer in overeenstemming was met hetgeen door de EU en het Europees Parlement in het bijzonder is besloten inzake de klimaatverandering." Jørgensen gaf ook aan dat "we zeer hoge doelen moeten nastreven, zowel in de publieke als in de particuliere sector."

Een van de vicevoorzitters van het EP, de Brit Edward McMillan-Scott (Europese Volkspartij) liet weten dat "het een zeer opmerkelijk bezoek betrof van de toekomstige koning van Engeland, door te praten over onderwerpen waarover hij vele jaren in detail aan het studeren is. De rol van mensen als prins Charles is zeer belangrijk. Ik denk bovendien dat hij het juiste forum heeft gekozen om een speech te houden."

U kunt de toespraak lezen en beluisteren via de links hieronder.

REF.: 20080211STO20962

Nadere informatie : Website van prins Charles De website van EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering Artikelen over milieu en gezondheid

De toespraak van prins Charles (in het Engels) : audio, 28:17 asf - De toespraak van prins Charles (in het Engels)
Welkomstboodschap van Hans-Gert Pöttering : audio, 04:42 mp3 - Welkomstboodschap van Hans-Gert Pöttering
Alle nieuwsitems Alle nieuwsitems