NVA


PERSBERICHT

Amersfoort, 15 februari 2008

2008 jaar van het intermediair

"2008 moet óns jaar worden en ik ben daar razend optimistisch over." Met deze woorden opende NVA-voorzitter Bob Veldhuis gisteren officieel het NVA Congres. Het congres was met ruim 700 bezoekers en een aantrekkelijk programma een succes. Naast Veldhuis spraken de AFM-voorzitter Hans Hoogervorst, Jos Baeten (Fortis ASR), dienstenmarketeer Wouter de Vries jr (Vrije Universiteit) en Henri van der Aat (Holland Heineken House / Trefpunt).

Bob Veldhuis sprak ondubbelzinnig zijn optimisme uit over de toekomst van het intermediair. In de nieuwe wettelijke regels en het optreden van de AFM ziet hij dat de noodzakelijke schoonmaak in de branche in volle gang is. "Onze branche toont niet langer clementie met kwakzalvende adviseurs. Voor hen die vertikken klantprofielen te maken, is de tijd verstreken. Er is simpelweg geen plek meer voor snippenschieters en broddelaars. De AFM treedt hard op en het is in ons belang daarbij te helpen."

Meld de oenen, bespaar miljoenen
Wel verwacht Veldhuis dat uiteindelijk het prijskaartje van de AFM wel omlaag kan. "De AFM is voor 20 miljoen euro ingehuurd om grote schoonmaak te houden. Zodra het huis op orde is, mogen we echt lagere facturen verwachten. Meld daarom de oenen en bespaar miljoenen." Eerder gaf Veldhuis al aan dat hij denkt dat die 20 miljoen euro in ieder geval structureel omlaag kan. "Voor de kleine adviseur zijn de toezichtskosten bijna niet meer te dragen."

Transparantie: een fact of life
Hoewel de meeste klanten er niet om vragen, eist de maatschappij anno 2008 transparantie, hield Veldhuis zijn gehoor voor en daarom deed hij een oproep om gezamenlijk de kosten open te gooien op alle tot vermogensopbouw dienende producten: "En met gezamenlijk bedoel ik uiteraard de NVA én de VVHN én de NBVA, drie verenigingen die zéér nauw samenwerken op dit dossier. Op dit dossier werken we óók samen met het Verbond van Verzekeraars én de Nederlandse Vereniging van Banken. Wij vertellen alles over de beloning en alles over de kosten. Gewoon in harde euro's, want dat begrijpt een klant, in tegenstelling tot percentages en promillages." "Wederom geven wij aan die stap voorwaarts te willen maken en wederom vragen wij verzekeraars en banken dit ook te doen. Samen trekken wij de complexe producten uit de schaduw. Zij kunnen het daglicht uitstekend verdragen."

Be good and tell
Dat alles levert volgens hem de uitdaging op dat het intermediair moet uitleggen wat ze allemaal voor de klant doet: "En dat is een kans, want we doen ontzettend veel. Alleen verzuimen we de klant daarover te informeren. We moeten duidelijk maken wat onze toegevoegde waarde is. Be good and tell it!"

Strengere handhaving
Hans Hoogervorst constateerde gisteren in zijn speech dat vertrouwen in het intermediair verbetert. Streng toezicht en handhaving zullen in zijn ogen bijdragen aan een verdere verbetering van het imago, dat overigens al aanzienlijk was verbeterd volgens de toezichthouder.

Geen tweede Wft
"Op het gebied van nieuwe regelgeving kan ik u in ieder geval zeggen dat er geen tweede Wft komt. Geen omvangrijk pakket nieuwe regels zoals u nu heeft verstouwd heeft. Wel zult u te maken krijgen met het nationale regime van de MiFID." "Een belangrijke prioriteit in de begroting van de AFM voor dit jaar is de verdere aanpak van niet-integere intermediairs. Dus de echte `rotte appels' die uw markt bederven. In 2007 hebben we daar een begin meegemaakt. Dat zullen we dit jaar met nog meer tijd en mankracht gaan doen."

De AFM zal dit jaar ook de nadruk blijven leggen op de verdere kwaliteitsverbetering van financieel advies. "Met het themaonderzoek Hypotheekadvies is een goed voorbeeld gegeven wat ik daarmee bedoel. Een grondige analyse van de fouten. Maar ook het laten zien van goede voorbeelden. Die kunnen als handvatten dienen voor de adviseur die van een goed advies het beste advies wil maken."

Compliment
Ten slotte gaf Hoogervorst de NVA nog een compliment over de samenwerking in de afgelopen jaren. "Wij verwachten ook een blijvende dialoog met u. Ik wil hier graag benadrukken dat de NVA voor ons de laatste jaren een belangrijke gesprekspartner is geweest. Zonder organisaties als deze was uw positie als intermediair een stuk zwakker geweest."


Noot voor de redactie/