Gemeente Apeldoorn

PERSUITNODIGING

Apeldoorn, 12 februari 2008

1 miljoen Nederlanders trekt aanstaande vrijdag warme trui aan Piet Hein School Amstelveen viert Warme Truiendag 2008

Op vrijdag 15 februari gaan 1 miljoen Nederlanders gekleed in een warme trui en zetten die dag de verwarming één of enkele graden lager om het klimaat te sparen. De verwarming één graad lager bekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Zij doen dit thuis, op school en op kantoor. Het Klimaatverbond roept samen met kinderzender Z@PP op Nederland 3 iedereen in Nederland voor het tweede achtereenvolgende jaar op om deel te nemen aan deze actie. In veel gemeenten gaan naast scholieren ook de ambtenaren in warme trui naar kantoor en gaat de wethouder zich samen met de leerlingen warm springen op de warme-truiendag-uit-je-dip-tip die door radio 3FM wordt uitgezonden in het programma Rab Radio om 15.30 uur.

In Nederland hebben veel gemeenten aan deze oproep gehoor gegeven en hun basisscholen gevraagd deel te nemen. Onder andere in Amsterdam, Amstelveen, Rotterdam, Amersfoort en Den Haag is de deelname groot. Maar ook iets kleinere gemeenten als o.a. Uithoorn, Aalsmeer, Dordrecht, Delft, Boxmeer en Lochem. In de provincie Zuid-Holland, Kennemerland en de gehele Gooi en Vechtstreek gaan leerlingen ook massaal deelnemen door zich die dag warm aan te kleden en de directie te vragen de verwarming lager te zetten. In de les wordt aandacht besteed aan klimaatverandering, ondermeer door de klimaatlessen die via de site van School-TV zijn te downloaden of er is een leuke actie bedacht om er een leuke en geslaagde dag van te maken.

Piet Hein school in Amstelveen winnaar van 'warm winterfeest'

Het Klimaatverbond heeft de deelnemende scholen gevraagd hun actie-ideeën voor de dag in te zenden en hiermee kans te maken op een leuke prijs voor de origineelste actie. De Piet Hein school in Amstelveen is uit alle inzendingen tot winnaar gekozen en wint hiermee op 15 februari een 'warm winterfeest' met Joris Putman, winnaar van Dancing on Ice en acteur uit Goede Tijden Slechte Tijden. In Amstelveen worden namelijk alle 120 deelnemende klassen bezocht door de Warme Truienpolitie. Dit zijn geüniformeerde acteurs die op humoristische wijze gaan controleren of kinderen wel warm genoeg zijn aangekleed. Elke goedgekeurde leerling krijgt een certificaat uitgereikt. Verder kregen de scholen een lesmap toegestuurd met suggesties hoe de klimaatlessen in te brengen in de reguliere taal en rekenlessen.

Het Klimaatverbond
Een dynamisch netwerk van gemeenten, provincies, en waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. Klimaatbeleid is voor ons zowel verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, alsook mondiale samenwerking. Het Klimaatverbond heeft als voornaamste doel om samen met haar leden (gemeenten, provincies en waterschappen) het klimaat- en milieubeleid in Nederland op een hoger niveau te brengen. Dit wordt bereikt door elkaar te informeren en zo nodig te assisteren, samen problemen aan te pakken en gezamenlijk op te treden, zoals bij het opstellen en afsluiten van het Klimaatconvenant. Maar ook door het organiseren van kant en klare projecten zoals de jaarlijks terugkerende actie de Warme Truiendag.

Programma op vrijdag 15 februari 2008

10.00 uur - Joris Putman, winnaar van Dancing on Ice en acteur uit Goede Tijden Slechte Tijden stelt zichzelf voor, licht de Warme Truiendag toe en legt uit waarom een zomer-schaatstraining met fietsen. 10.10 uur - Energiequiz gepresenteerd door presentatieduo Xapp. 10.40 uur - De winnaars van de Energiequiz fietsen tegen elkaar. 11.00 uur - De drie laatste winnaars van de quiz gaan tegen Joris Putman strijden bij de Wielerbaanwedstrijd. 11.15 uur - Joris Putman maakt winnaar bekend en reikt de hoofdprijs uit 11.20 uur - Energy Survival deelnemers zingen het Energy Survival- lied 11.30 uur - Joris Putman vraagt startschot te geven aan KRO's Energy Survivalkandidaten voor ererondje van de winnaar.

De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en Z@PP op Nederland 3 en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden; de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. Met medewerking van Teleac, RabRadio 3 FM, KRO, Milieudefensie, Stichting Milieunet, Weizigt NMC, COS Nederland, SME Advies, Eneco, Connerga B.V. en Joris Putman.