Universiteit Utrecht

!!! EMBARGO TOT VRIJDAG 15 FEBRUARI 16.15 UUR !!!

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Sociale Wetenschappen

13 februari 2008

Dubbeloratie bijzonder hoogleraar 'Populaire muziek en jeugdcultuur' en hoogleraar 'Algemene Sociale Wetenschappen'

Sexy muziekclips beïnvloeden opvattingen tienermeisjes

Slechts een kleine groep jongeren (13%) vindt dat seks zonder liefde prima kan. Een kleine meerderheid van hen (51%) denkt dat mannen sterke seksuele impulsen hebben, en omschreven kunnen worden als 'gedreven door seks'. Bovendien meent 37% van de tieners dat een sexy uiterlijk erg belangrijk is voor vrouwen. Dit blijkt uit een experimenteel onderzoek onder 500 jongeren (13-16 jaar) naar de invloed van sexy videoclips op hun seksuele opvattingen van Tom Ter Bogt. Deze en andere studies passeren de revue in de oratie Whazz Up van hoogleraar Populaire muziek en jeugdcultuur prof.dr. Tom ter Bogt op vrijdag 15 februari.

In het experiment werd een helft van de groep jongeren blootgesteld aan sexy clips uit de dance of hip-hop hoek. De andere helft zag dezelfde artiesten, maar dan in een neutrale clip. De jonge mensen die sexy video's gezien hadden, waren over het algemeen sterker overtuigd dat permissieve seks prima is, en dat een sexy uiterlijk voor vrouwen van belang is.

Meisjes meer aangesproken door sexy videoclips

Een opvallend resultaat was dat meisjes veel meer aangesproken werden door de clips dan jongens. Vooral zij hebben de neiging sterker te gaan denken dat een sexy uiterlijk essentieel is voor vrouwen. Ander onderzoek liet al eerder zien dat een dergelijk zelfbeeld problematische kanten heeft en samengaat of zelfs de oorzaak is van een negatief zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen en een gestoord lichaamsbeeld.

Invloed ouders

De hoogleraar Populaire muziek en jeugdcultuur constateert tevens dat jongens niet bijster gevoelig zijn voor de smaak van hun vaders of moeders, behalve als het gaat om de afkeer of liefde voor klassieke muziek. Meisjes zijn daarentegen wel gevoelig voor de invloed van het klimaat waarin zij opgroeien en in hun smaak lijken zij in een aantal opzichten op hun ouders, vooral op hun moeders.

Liefde voor muziek

Ter Bogt deed ook onderzoek naar de fascinatie voor muziek, en komt tot de conclusie dat de liefde voor een bepaald type muziek stabiel is. De fascinatie voor artiesten kan komen en gaan, en het meelopen op een hype mag langere of kortere tijd duren. Toch vallen mensen altijd weer terug op een aantal basale preferenties voor typen muziek die verankerd zijn in hun persoonlijkheid. Er is ook een verband tussen muziekvoorkeur en persoonlijkheid. Zo zijn jongeren die van hitparademuziek of hip-hop/R&B houden extraverter en aardiger. Rockliefhebbers zijn eerder minder extravert, slordiger, maar wel opener voor nieuwe ervaringen. Liefhebbers van klassiek zijn aardiger, nauwkeuriger, opener voor nieuwe ervaringen en wat minder emotioneel stabiel.

Vollebergh over de 'Bonobo-generatie'

Wilma Vollebergh richt zich in haar oratie 'De tijd van je leven' op de gevolgen van de grote verlenging van de jeugdfase die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. Jongeren hebben veel vrijheden zonder dat deze gepaard gaan met de verantwoordelijkheden van volwassenheid, zoals het onderhouden van een gezin. Tien tot vijftien jaar lang geaccepteerde, actieve maar niet reproductieve seksualiteit bijvoorbeeld, heeft zich nooit eerder in de menselijke geschiedenis voorgedaan. Tal van risico's zijn inherent aan deze fase: seksuele risicogedragingen, bovenmatig gebruik van alcohol en drugs, toename van criminaliteit, gewelddadige beelden in de digitale media. Vollebergh concludeert onder meer dat door de bovenmatige aandacht voor deze risico's onvoldoende gezien wordt dat deze verandering door de meeste jongeren in geborgenheid, zonder al te veel risico's en met veel plezier zijn opgevangen. Vollebergh noemt hen de 'bonobo-generatie'. Een generatie die zich goed voelt, een enorm sociaal potentieel heeft en een sociaal netwerk van hoge kwaliteit heeft. Slechts een kleine minderheid van jongeren slaagt er niet in de nieuwe mogelijkheden te benutten en haakt af. Vollebergh pleit daarom voor een meer exclusieve focus op probleemgroepen in het jeugdbeleid.

Dubbeloratie

Prof.dr. Tom ter Bogt en prof.dr. Wilma Vollebergh houden hun dubbeloratie op vrijdag 15 februari 2008, 16:15 uur, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Coordinating Societal Change

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Coordinating Societal Change'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de vraag hoe organisaties, families en individuen omgaan met en reageren op maatschappelijke en institutionele veranderingen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de globalisering van de economie, de vergrijzing, de individualisering en informatisering van de samenleving en de diversiteitsproblematiek. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.

Meer informatie

Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3550, perscommunicatie@uu.nl.