Time : 11:16:39
Date : 15 February 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

De Hoge Gezondheidsraad brengt nieuwe aanbevelingen voor vaccinatie tegen kinkhoest uit

Sinds meerdere jaren is er een algemene toename van het aantal gerapporteerde kinkhoestgevallen, zowel in België als in het buitenland. Deze toename wordt niet alleen vastgesteld bij adolescenten en volwassenen, maar is het grootst bij ongevaccineerde zuigelingen onder de 2-3 maanden, een leeftijd waarop de ziekte nog steeds zeer ernstig tot dodelijk kan zijn.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom aan om stipt te starten met de vaccinatie van jonge zuigelingen op 8 weken kalenderleeftijd, ook voor prematuren, en ook de herhalings-inentingen op 15 maanden en 5-6 jaar strikt toe te passen. Bovendien wordt nu ook een bijkomende vaccinatie van adolescenten op de leeftijd van 14 - 16 jaar systematisch aanbevolen.

Om jonge ongevaccineerde of onvolledig gevaccineerde zuigelingen (
In meerdere studies werd de immunogeniciteit tot minstens 5 jaar na vaccinatie met het dTpa vaccin bij adolescenten en volwassenen aangetoond. Zolang er niet meer gegevens over de veiligheid en bescherming tegen kinkhoest na herhaalde toediening van het vaccin bij volwassenen beschikbaar zijn, wordt er geen herhalings-vaccinatie bij volwassenen aanbevolen.

Meer info:
Hoge Gezondheidsraad
Zelfbestuursstraat 4 Ï 1070 Brussel Ï
www.health.fgov.be/HGR_CSS

Prof. Anne Malfroot (expert bij de HGR):
0475/55.23.94
Katty Cauwerts (wetenschappelijk secretariaat HGR): 02/525.09.56 / katty.cauwerts@health.fgov.be

URL: http://www.health.fgov.be/HGR_CSS

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR