Socialistische Partij

Bewonersactie leidt tot aanpassing 'Binnenstad Beter'

15-02-2008 * Op de commissievergadering Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van donderdag 14 februari jongstleden hebben de bewoners van de binnenstad en de schil plus de Bergerhof, alle gebieden die te maken hebben met belanghebbenden parkeren, een kleine overwinning geboekt. Het plan 'Binnenstad Beter', met daarin opgenomen de intentie om in de vergunninghoudersgebieden 'gemengd (betaald) parkeren' in te voeren gaat in zijn huidige vorm niet de inspraak in. Wethouder Hansen zal ter zijner tijd met een aangepast plan op de proppen komen.

Of het gemengd parkeren helemaal van de baan is valt te betwijfelen. De argumenten tegen het gemengd parkeren werden als eerst verwoord door de bewoners zelf, die aan het begin van het vergaderpunt vooral het gebrek aan ruimte in de huidige situatie en de problemen met het te verwachten zoekverkeer - dat op zoek is naar een parkeerplek - hekelden. Ook de voorgenomen verandering van de bezoekersschijf in een bij veelvuldig gebruik stuk duurdere chippas moest het terecht ontgelden.

Het gemengd parkeren was ook een groot bezwaar bij veel van de commissieleden, waardoor er over de argumenten daartegen niet veel discussie ontstond. De SP sprak zich krachtig uit tegen het gemengd parkeren, en wil dat het belanghebbenden parkeren blijft zoals het is. Er is in grote delen van het gebied nu al te weinig plaats voor de bewoners zelf, zoekverkeer zorgt er voor dat kinderen niet op straat kunnen spelen en vervuilt de lucht en 'Binnenstad Beter' sluit niet aan bij andere, al vastgestelde plannen zoals de 'Regionale bereikbaarheidsvisie,'het 'Plan van aanpak luchtkwaliteit' en de 'Parkeernormen 2007-2015'.

Alleen de PvdA bracht heel voorzichtig de mogelijkheid ter sprake om het betaald parkeren te laten gelden tot 17.00 uur in plaats van 23.00 uur zoals nu in het plan staat. De partijen die het stuk de inspraak in wilden laten gaan lieten zich ondanks aandringen van andere partijen simpelweg niet uit over het gemengd parkeren.

De bezwaren die door de bewoners uit alle wijken al direct aan het begin van de bespreking werden aangeboden en het aanwezige publiek op de tribune hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen dat sommige commissieleden zich nog eens achter de oren krabden en uiteindelijk het plan zoals het er nu ligt toch niet de inspraak in wilden sturen. In totaal, met een laatste ondertekening ter plekke, werden er tot nu toe 835 reacties verzameld waarvan een groot deel nog door de ondertekenaars extra gemotiveerd was.

Wat het resultaat ook ten goede kwam was de uiterst slappe reactie van de wethouder en zijn aanbod het verslag van deze commissievergadering samen met het stuk in de inspraak te brengen. Iets waar D66 over opmerkte dat sowieso al standaard gebruikelijk is.

In de uiteindelijke besluitvorming waren de VVD, het CDA en GroenLinks voor het in de inspraak brengen van het plan. De PvdA sloot zich aan bij de oppositie en de bewoners, met als resultaat een meerderheid tegen het in de inspraak brengen van 'Binnenstad Beter'.

Het was naar de bezorgde bewoners toe natuurlijk fijner geweest als er nu al definitief een punt achter gemengd parkeren in de vergunningwijken werd gezet, maar vooralsnog is het terugsturen van het stuk en het niet in de inspraak brengen een terechte overwinning voor de buurtbewoners.