Ingezonden persbericht


GroenLinks Amersfoort vooralsnog tegen appartementen op Stoutenburg

GroenLinks is kritisch over de plannen rondom herstel van kasteel Stoutenburg, die binnenkort in de Amersfoortse gemeenteraad worden besproken. Raadslid Sylvia Kesler: "We vinden het herstelplan op zichzelf een mooi initiatief. Het gebied wordt door de plannen veel mooier en herkenbaarder. Maar we hebben ook enkele serieuze zorgen. De omgeving van Stoutenburg staat onder grote verstedelijkingsdruk. Dan is het ontwikkelen van een wooncomplex in dit fraaie buitengebied een gevaarlijk precedent, dat moeten we als raad goed in de gaten houden. De fractie van GroenLinks is niet per sé tegen het appartementencomplex, maar een aantal aanpassingen op het plan(i) zoals het nu voorligt.

Als het gebied intensiever wordt bewoond neemt de verkeersdrukte toe. Niet alleen het appartementencomplex draagt daartoe bij, ook vanwege het bezoekerscentrum verderop en de nieuwe parkeerplaatsen langs de Stoutenburgerlaan wordt het gebied veel zwaarder belast. Kesler: "We willen graag dat dat extra verkeer gecompenseerd wordt door de Stoutenburgerlaan als sluiproute ongeschikt te maken. Bijvoorbeeld door een knip in de weg, zodat je er van beide kanten in kan, maar niet kan doorrijden." Het huidige landgoed is een belangrijk natuurgebied. Kesler: "Er mag geen strijd zijn met de Flora- en faunawet. We pleiten sterk voor een goed werkprotocol, opdat de te beschermen soorten bij de uitvoering zo volledig mogelijk worden gespaard." Ook is het voormalige kasteelterrein een belangrijke archeologisch monument. Het spreekt voor de fractie voor zich dat daar voorzichtig mee moet worden omgegaan. De bouw van een appartementencomplex zal daar volledig rekening mee moeten houden. "Dat zal nog een hele klus worden," aldus Kesler, " omdat fundering niet mogelijk of zeer moeilijk inpasbaar is." De huidige Stoutenburgerlaan loopt precies door de vroegere kasteelgracht. Het Utrechts Landschap wil die gracht weer herstellen en zichtbaar maken en de laan weer om het gebied heen leggen. Een deel van de bomenrij langs de Stoutenburgerlaan wordt gekapt, ondanks dat deze monumentale laanbeplanting erg waardevol wordt geacht. Ook een gedeelte van de bomenrij langs de oprit van nr. 8 zal moeten wijken. Die bomen moeten wat GroenLinks betreft vervangen of verplaatst worden. Kesler stelt verder dat het beleid in het ontwerpbestemmingsplan met de plannen met twee maten meet. Agrariërs en omwonenden zitten volledig opgesloten in strenge milieuregelgeving en kunnen letterlijk geen kant op. Bestaande burgerwoningen mogen slechts uitbreiden binnen het aangegeven bouwvlak. Nieuwe burgerwoningen zijn bij uitzondering toegestaan als tegelijkertijd een bepaalde oppervlakte aan agrarische bijgebouwen wordt gesloopt (ruimte-voor-ruimte regeling). De fractie wil Het Utrechts Landschap verplichten om op dezelfde wijze elders minstens evenveel kuubs leegstaande stalruimte op te ruimen. Dan is er geen sprake meer van een netto toename en geniet de natuurorganisatie dezelfde rechten als de boeren. Daar komt bij dat de provincie geen maximale omvang van de bebouwing vast heeft gesteld. Deze is mede gerelateerd aan de ontwikkelingskosten. Groenlinks wil garantie dat er later niet alsnog uitgebreid kan worden.

De fractie vindt het herstelplan als geheel waardevol genoeg om door te zetten. Kesler:"Als bovendien een goed antwoord wordt gevonden op onze bezwaren, dan is ook een wooncomplex voor ons bespreekbaar. We dragen daarvoor zelf ook verschillende suggesties aan." -----------------------
(i) Het Utrechts Landschap wil de Heerlijkheid Stoutenburg in oude luister herstellen. Op de plaats van het oude kasteel komt dan een klein appartementencomplex. Geen retro-kitsch, maar een modern gebouw. Voor het herstel van de oude slotgracht moeten enkele monumentale bomen wijken.

Het landgoed Stoutenburg is meer dan welk ander landgoed verbonden met de ontstaansgeschiedenis van onze stad. Toen de Amersfoortse burgerij in de 13de eeuw emancipeerde en Amersfoort in 1259 stadsrechten kreeg, veranderde ook positie van de lokale adel. De Heren van Amersfoort zagen hun recht op belastinginning namelijk afnemen, verhuisden naar het buitengebied, richten een kloek kasteel op ("een stouten burght") en legden zich voortaan toe op de ontginning van de veengebieden in de Gelderse Vallei. Uit de pachtopbrengsten viel nu meer te behalen dan uit de stedelijke belastingopbrengsten. Daarna heeft Stoutenburg tot in de 19de eeuw een aantal verschillende kastelen en landhuizen gehad, steeds op dezelfde plek.

Het appartementencomplex maakt deel uit van een groter plan van de eigenaar, de natuurorganisatie Het Utrechts Landschap. Lanen en parkbossen worden opgeknapt en waterpartijen uitgegraven. Daardoor wordt de 'Heerlijkheid' weer herkenbaar als kasteellandgoed. Een heerlijkheid is het eigendom van een adellijke familie, in dit geval de Heren van Amersfoort. Het Utrechts Landschap wil ook het voormalige voorterrein van de burcht weer een woonfunctie geven en de kasteelgracht opengraven.

Sylvia Kesler
Raadslid GroenLinks
06-49130381


---- --