VVD


15-2-2008

Aangekondigde wijziging WMO hypocriet

Staatssecretaris Bussemaker heeft vandaag een aantal wijzigingen van de Wmo aangekondigd.

Ze lijken leuk, maar lossen niets op.
Zo krijgt de gemeente de plicht de burger te informeren, maar daarmee heeft die niet de keuze om voor een andere hulp dan alfahulp te kiezen. Voor cliënten wordt het er niet eenvoudiger op met de komst van een derde financieringsmogelijkheid (een financiële vergoeding voor het inhuren van een huishoudelijke hulp die valt onder de Regeling dienstverlening aan huis).
En ook de positie van de alfahulp wordt er niet beter op: gemeenten geven nieuwe bedrijven straks niet de verplichting mee om werknemers van het oude bedrijf over te nemen.

De VVD sluit niet uit dat het door deze maatregelen moeilijker wordt om eenvoudige hulp te krijgen. Anouchka van Miltenburg: "Het zal de drempel om voor hulp in aanmerking te komen, verhogen. Het helpen van veel mensen voor een aantrekkelijke prijs wordt immers onmogelijk gemaakt, dus gemeenten zullen hun indicaties gaan aanscherpen omdat ze met hetzelfde geld duurdere zorg moeten inkopen. Daardoor zal het moeilijker worden om voor zorg in aanmerking te komen."

Toen de huishoudelijke hulp via de AWBZ onder de verantwoordelijkheid van het Rijk viel, hebben regeringen met CDA en PvdA de ca. 50 000 alfahulpen altijd laten bestaan. Van Miltenburg: "Maar nu zitten we in de situatie waar gemeenten altijd voor waarschuwden: verantwoordelijkheden zijn over de schutting gegooid zonder dat daar geld bij geleverd is, en nu wordt het de gemeente via de alfahulp moeilijk gemaakt daar oplossingen voor te vinden. Dat vind ik hypocriet."

Door deze wetswijziging zullen gemeenten weer niet toekomen aan het uitbouwen en verbreden van hun welzijnsbeleid, een van de speerpunten van de Wmo, waardoor het weer een stuk minder waarschijnlijk wordt dat de Wmo bij de afgesproken evaluatie in 2010 een succes genoemd zal worden.