Het U.S. Department of Homeland Security begint met het afnemen van tien vingerafdrukken van buitenlandse bezoekers op Orlando International Airport

15/02/2008 21:01



PR Newswire



WASHINGTON, February 15 /PRNewswire/ --
Het U.S. Department of Homeland Security (DHS) heeft vandaag bekendgemaakt te zijn begonnen met het vastleggen van aanvullende vingerafdrukken van buitenlandse bezoekers die aankomen op Orlando International Airport (Orlando). Deze nieuwe maatregel is onderdeel van de overstap van het vastleggen van twee naar tien vingerafdrukken, om de beveiliging te versterken en legitiem reizen te bevorderen door de identiteit van bezoekers nauwkeurig en efficiënt vast te stellen en te controleren.

"Biometrie heeft sinds 2004 een revolutie teweeggebracht wat betreft ons vermogen te voorkomen dat gevaarlijke individuen de Verenigde Staten in kunnen komen. Onze overstap naar het vastleggen van 10 vingerafdrukken is een logisch vervolg op ons succes, waardoor we meer aandacht kunnen geven aan het stoppen van potentiële veiligheidsrisico's," aldus Robert Mocny, directeur van US-VISIT.

Al meer dan vier jaar zijn consulaire medewerkers van het U.S. Department of State (DOS) en medewerkers van de U.S. Customs and Border Protection (CBP) bezig met het vastleggen van biometrische gegevens - digitale vingerafdrukken en een foto - van alle niet-VS-ingezetenen met een leeftijd tussen 14 en 79 jaar, met enkele uitzonderingen, tijdens de aanvraag van een visum of op het moment van aankomst in de VS.

"Deze nieuwe maatregel geeft onze medewerkers een nauwkeuriger beeld van wie ze voor zich hebben. Voor legitieme bezoekers wordt het proces efficiënter en hun identiteit is beter beschermd tegen diefstal. In het geval van bezoekers die een risico kunnen vormen, hebben we een beter beeld van wie ze zijn," aldus Paul Morris, Executive Director of Admissibility and Passenger Programs in het Office of Field Operations van de CBP.

In het kader van het programma US-VISIT van het DHS worden de vingerafdrukken van een bezoeker vergeleken met gegevens van overtreders van de immigratiewetten en FBI-gegevens over misdadigers en bekende of vermoedelijke terroristen. Door biometrische gegevens te vergelijken met gegevens over verdachte individuen, kunnen medewerkers beter beslissingen nemen over de toekenning van visa en het toelaten van personen. Het afnemen van tien vingerafdrukken verhoogt tevens de nauwkeurigheid van het controleren van vingerafdrukken en het vermogen van het departement om de vingerafdrukken van een bezoeker te vergelijken met vingerafdrukken van bekende en onbekende terroristen van over de hele wereld die zijn verzameld door het Department of Defense (DOD) en de FBI. Daarnaast wordt gekeken of de vingerafdrukken van bezoekers voorkomen in de Criminal Master File van de FBI.

Op een normale dag op Orlando doorlopen ruim 1700 buitenlandse bezoekers de biometrische procedures van US-VISIT. Het merendeel van de internationale bezoekers die aankomen op Orlando is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Duitsland en Nederland.

Orlando is het meest recente aankomstpunt dat begint met het vastleggen van tien vingerafdrukken van internationale bezoekers. Washington Dulles International Airport begon met het vastleggen van tien vingerafdrukken op 29 november 2007. Tot dusver zijn Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, Boston Logan International Airport, Chicago O'Hare International Airport, George Bush Houston Intercontinental Airport, San Francisco International Airport en Miami International Airport eveneens begonnen met het vastleggen van tien vingerafdrukken. Detroit Metropolitan Wayne County Airport en John F. Kennedy International Airport in New York beginnen binnenkort met het vastleggen van aanvullende vingerafdrukken. De resterende aankomstpunten voor reizigers die aankomen per vliegtuig, per schip of over land zullen voor het einde van 2008 overstappen op het vastleggen van tien vingerafdrukken.

Sinds het begin van US-VISIT in 2004 heeft het DHS biometrische identificatiemethoden gebruikt om het gebruik van valse reisdocumenten tegen te gaan, om bezoekers te beschermen tegen identiteitsdiefstal en om duizenden misdadigers en overtreders van de immigratiewetten aan de grens tegen te houden. US-VISIT voert in samenwerking met de CBP de overgang uit naar een standaard waarbij tien vingerafdrukken worden afgenomen. Deze overstap is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen het DHS, de FBI, het DOD en het DOS.

US-VISIT Public Affairs, +1-202-298-5200, of CBP Public Affairs, +1-407-240-4462