Opening `Human Landscapes of Slovakia'


Een internationale Nederlands - Slowaakse avond

DEN HAAG, 20080211 -- Op vrijdag 15 februari organiseert Illah van Oijen in samenwerking met ArtiKraak en de Slowaakse Ambassade een avond rondom haar project Human Landscapes of Slovakia. Een project met als thema de verandering van het stedelijke landschap in Slowakije.

Bouwkranen en torenflats domineren het beeld van Bratislava. Tussen oktober 2006 en oktober 2007 onderzocht Nederlandse fotografe Illah van Oijen de transformatie van deze Centraal Europese stad. Het beroemde historische centrum liet ze goeddeels links liggen, in plaats daarvan trok ze van de grauwe flatwijken in het noorden naar de ommuurde villa's op de flanken van de Kleine Tatra. Ze richtte haar camera op de bedreigde communistische kolossen en op de shopping malls aan de stadsgrenzen. Ze volgde hooggehakte blondines, treurige obers en opa's met kleinkinderen. Maar haar grote liefde bleken de rafelige restruimtes van de stad te zijn, lege plekken waar de toekomst wankelt en waar voorlopig alles nog mogelijk lijkt. Deze foto's zijn samen met diverse essays bij elkaar gebracht in haar boek `Bratislava, mesto na mieru' (stad op maat).

In Slowakije was het project Human Landscapes zeer succesvol en had een grote spin off. Maar tot nog toe is het werk onbekend gebleven voor Illahs thuisbasis. Met het voorstellen van haar werk aan het Haagse publiek wil zij enerzijds haar eigen werk uit het buitenland onder de aandacht brengen en anderzijds de bredere context van haar werk daar schetsen.

Slovaks go Dutch dinner
Tijdens een driegangen diner zal Illah haar boek `Bratislava, mesto na mieru' presenteren en heeft zij de coauteurs uitgenodigd om hun visie geven over het veranderende stedelijke landschap van Bratislava: Thijs van den Boomen (NL, freelance schrijver, oa voor de NRC, Groene Amsterdammer) en Miro Tizik (SK, Socioloog, Komenius Universiteit Bratislava). Ook Veronika Kovacsová (SK, student aan de UvA) zal deelnemen aan dit tafelgesprek.

Expositie
Aansluitend op het diner zal de expositie in het kader van Human Landscapes geopend worden met twee optredens. Feedbacksociety (Arno Scheper en Renzo van Steenbergen) zal een site specific performance geven en de jazzformatie As Guest zullen een aantal stukken ten gehore brengen.

De overzichtsexpositie zal bestaan uit een selectie werk van Illah van Oijen en een aantal Slowaakse kunstenaars:

"Bouw een huis, plant een boom, werp een zoon"
Slowaaks artists in residence in Ypenburg
Van medio juli tot medio juli 2007 was het 7x11 huis in Ypenburg bewoond door Slowaakse delegatie van kunstenaars tijdens het HabitatYpenburg project door Qenep. Miriam Petrá*ová (fotografe, illustrator, filmmaker), Magdaléna Stanová (fotografe, illustrator), Lubo Nosko (architect) en Illah van Oijen (fotografe) onderzochten Ypenburg met behulp van het Slowaakse gezegde "Bouw een huis, plant een boom, werp een zoon". Te zien is een selectie van het werk dat zij maakten en de documentaire over hun verblijf.

"Petrzalka"
Viktor Szemzo
Deze serie foto's vormt een on/realistisch beeld van de grootste nederzetting van flats in Bratislava: "Slaapstad" Petrzalka. Het is het onsuccesvolle resultaat van de architecten in de jaren `70 om een zorgeloze en moderne uniforme manier van wonen te creëren voor duizenden inwoners van de stad. In de praktijk zijn de enorme weidse vlaktes tussen de flats bijna uitgestorven. Deze foto's van de jonge fotograaf Viktor Szemzo zijn een commentaar op de manier waarop de openbare ruimte in deze wijk functioneert.

"Kuuroord"
Renata Banasova
Renata is een veelzijdige kunstenares, filmer, vormgever. Geboren in Slowakije, maar sinds 1995 werkzaam in Nederland. In deze multimediale projectie laat zij een openbare ruimte zien met een hele specifieke toepassing die zeer gebruikelijk is in Slowakije: het kuuroord. Wat voor soort plek is het? Een gecultiveerde omgeving met thermale bronnen. Een sanatorium, een fontein, een park, een tennisbaan, een eetzaal, een cafe met live muziek. Stamgasten.

Human Landscape Project 15 februari 2008
Anna-gebouw
Anna Paulownastraat 76, Den Haag

Slovaks go Dutch dinner
17:30 borrel
19:00 aanvang lezingen
19:30 aanvang diner
kosten: 22,50 euro incl. drank tot 21 uur

Opening Expositie
21:00 performance feedbacksociety
21:20 optreden jazzformatie As Guests
De expositie is op zaterdag 16 februari geopend van 14:00 - 17:00 en tot 27 februari op afspraak via Willemijn de Boer (0647246427/willemijn@artikraak.org)

Balkanbeatz Party
22:00 aanvang
entree: 5 euro

Over ArtiKraak en het Anna Gebouw
Het Anna-gebouw wordt in samenwerking met en ondersteuning van Stichting Kunstpassage en de Projectgroep Creatieve Stad Den Haag in gebruik genomen. Voor meer informatie en het programmaoverzicht ga naar www.artikraak.org

Met dank aan Stichting Kunstpassage, Slowaakse Ambassade en de Rijksgebouwendienst





W.A. de Boer