Gemeente Utrecht

Tevredenheid over U-pas blijft groot

U-pashouders geven de U-pas gemiddeld een 7.8, net als in 2006. Dit blijkt uit een tevredenheidsonderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Tangram. Ruim 53% van de U-pashouders geeft aan dat zij dankzij de U-pas activiteiten hebben ondernomen die men anders niet had gedaan of dat men meer activiteiten is gaan ondernemen dan voorheen. Verder koppelt de gemeente Utrecht steeds vaker projecten voor minima aan de U-pas.

De U-pas is een gratis kortingspas, uitgegeven door het U-pasbureau van de gemeente Utrecht voor inwoners van Utrecht, Houten, Maarssen, De Bilt, Nieuwegein en IJsselstein. Er zijn in totaal 30.000 U-pashouders waar ruim 700 organisaties korting aan geven. Met de U-pas wil de gemeente Utrecht mensen met lagere inkomens stimuleren extra activiteiten te ondernemen op cultureel, sportief en sociaal vlak.

Koppeling met minimaprojecten
Wethouder Marka Spit van Sociale Zaken: 'Ik ben trots op deze onderzoeksresultaten. Utrecht doet er van alles aan om armoede te bestrijden. Het is goed om te zien dat dit gewaardeerd wordt en dat mensen actiever worden dan voorheen. Want wij werken hard aan het uitbreiden en verbeteren van onze minimaregelingen.' Het afgelopen jaar werd de U-pas onder andere toegankelijk gemaakt voor mensen met een inkomen tot 125% van het bijstands- of AOW-inkomen. Ook het aanbod werd uitgebreid en verbeterd. Steeds vaker koppelt de gemeente Utrecht projecten voor minima aan de U-pas, zoals de Actie ¤nergiewinst, CompU4School, School¤xtra en de U-stritrippenkaart. Per 1 juni 2008 kunnen kinderen tot en met 16 jaar uit gezinnen met een U-pas gratis sporten.

Activiteiten
Tachtig procent van de U-pashouders heeft het afgelopen jaar gebruik gemaakt van de U-pas en deed dat gemiddeld negen keer. Zij zijn tevreden tot zeer tevreden over de hoogte van de kortingen (83%). De U-pas wordt het meest gebruikt voor korting op de bioscoop, dagtochten, zwemmen of een abonnement op de bibliotheek. Kinderen met een U-pas gebruiken de U-pas vooral voor zwemmen.

School¤xtraa
School¤xtra is bij het grootste deel vann de doelgroep bekend (82%), en 86% heeft er al eens een beroep op gedaan. U-pashouders kunnen een beroep doen op School¤xtra voor een bijdrage in de kosten van deelnname aan onder andere schoolkampen en excursies. In vergelijking met het onderzoek uit 2005 is de bekendheid en het gebruik van School¤xtra gestegen. Toen was ruim 600% bekend met de regeling en had 60% al eens gebruik gemaakt van School¤xtra.

Informatie
Informatie over de kortingen halen U-pashouders vooral uit het maandelijkse U-pasmagazine, maar ook uit de U-pasjaargids. Vooral het U-pasmagazine wordt goed gelezen en gewaardeerd. Ook over de website van de U-pas op www.utrecht.nl is men tevreden, maar er wordt minder vaak gebruik van gemaakt. Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de U-pashouders niet over een computer of internetaansluiting beschikt.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, bestuurscommunicatie, Annemieke Vermeulen, 030 - 286 1155