Gemeente Epe


Raad stemt in met plannen zorgcentrum De Klaarbeek

De gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met het woningbouwprogramma voor de herstructurering van zorgcentrum De Klaarbeek in Epe. Dit betekent dat de voorbereidingen voor de planologische procedure van start kunnen gaan en dat De Klaarbeek de aanvraag voor het plan kan indienen bij het college bouw. Na akkoord van het college bouw dient dan binnen één jaar gestart te worden met de bouw van het zorgcentrum.

Herstructurering van het huidige zorgcentrum is dringend noodzakelijk. Het zorgcentrum is sterk verouderd en de kamers voldoen niet meer aan de eisen die bewoners en het ministerie er aan stellen. In de nieuwe situatie zijn de woonvormen meer aangepast aan de wensen en behoeften van de bewoners waarbij ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit betekent onder meer dat het aantal verzorgingsplaatsen dat zich in het zorgcentrum bevindt, wordt teruggebracht. Er komt meer ruimte voor zorgfuncties buiten het hoofdgebouw waarbij de bewoners zorg kunnen inkopen bij het zorgcentrum.

De nieuwe groepswoningen en de algemene ruimten in het zorgcentrum worden volgens het principe van 'omkeerbaar bouwen' gebouwd. Dit wil zeggen dat de woonvorm naar behoefte kan worden omgebouwd tot gewone (zorg) appartementen, als de omstandigheden in de zorg van de bewoner(s) wijzigen.

Bij de planvorming rond De Klaarbeek wordt uitgegaan van sloop van het huidige zorgcentrum en herbouw van (een gedeelte van) het zorgcentrum en woongebouwen. Om het plan te kunnen realiseren worden drie aanleunwoningen gesloopt, het resterende aantal van 39 aanleunwoningen wordt gehandhaafd. Omdat De Klaarbeek de bestaande huisvestingscapaciteit wil handhaven is het plan 28 zelfstandige huurwoningen en 44 koopwoningen te bouwen. Daarnaast biedt De Klaarbeek in de nieuwe situatie 45 zorgappartementen, drie plaatsen voor tijdelijke opvang, 15 plaatsen voor dagverzorging en 30 verpleeghuisplaatsen in 5 groepswoningen.

Een deel van de grond waarop het nieuwe zorgcentrum komt, heeft de gemeente in bruikleen gegeven aan speeltuin Jolijt. De gemeente zal er op toezien dat Jolijt een vervangende lokatie krijgt die voldoende ruimte biedt aan de spelende jeugd en waar de speeltuinvereniging onderdak kan vinden. Om de leefbaarheid in de wijk te versterken zou de vereniging meer het karakter van een wijkvereniging kunnen krijgen. Het bestuur van de speeltuin staat positief tegenover dit plan en is bereid de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

In maart zullen De Klaarbeek en woningcorporatie Woonzorg Nederland (de eigenaar van het terrein De Klaarbeek) hun plannen presenteren tijdens een informatie avond. Meer informatie over de informatie avond kunt u binnenkort vinden op de gemeentepagina en de website van de gemeente Epe.