Hilversum, 15-02-2008

Televisie
EENVANDAAG

EENVANDAAG per motor op zoek naar democratie in iran

Drie jonge journalisten reizen de komende weken op de motor door Iran om voor de actualiteitenrubriek EENVANDAAG de campagnes en de parlementsverkiezingen op 14 maart te verslaan. Met de camera op de rug voeden zij dagelijks een weblog op iran.eenvandaag.nl met artikelen, foto's en video. Zij gaan op zoek naar democratie.

Wie zijn de kandidaten en hoe proberen zij het vertrouwen van de bevolking te winnen? Verlopen de verkiezingen eerlijk? Wat verwachten Iraniërs van hun overheid? Hoeveel illusies staan nog overeind bij de oppositie en welke verwachtingen zijn gesneuveld? Ludo Hekman, Tom van de Beek en Karel Smouter reizen door Iran om op deze vragen een antwoord te vinden.

Ze combineren politieke journalistiek en burgerjournalistiek en spelen zo in op de discussie over andere vormen van verslaggeving uit het Midden-Oosten. Via iran.eenvandaag.nl kan iedereen invloed hebben op de vragen die het drietal aan allerlei Iraniërs voor wil leggen. Gaat er iets veranderen in Iran? Komt er meer democratie?

Het drietal verblijft bij gewone burgers en gebruikt een kleine camera om de belevenissen vast te leggen. Dagelijks houden ze een weblog bij. Waar droomt de Iraniër van? Hoe denkt hij te gaan stemmen, en waarom juist op die bepaalde kandidaat? Naast dit weblog is er op de site iran.eenvandaag.nl meer achtergrondinformatie te vinden over de kandidaten, het Iraanse kiesstelsel en het ontstaan van de islamitische republiek Iran.

De verkiezingen vormen een testcase voor het 'open' gehalte van de Iraanse samenleving anno 2008. De vorige verkiezingen (2004) mondden uit in een politieke crisis, omdat het conservatieve regime duizenden reformistische kandidaten tegenhield.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl




EenVandaag