Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 6 februari 2008 080205R

Thermostaat graadje lager op Warme Truiendag

In alle huizen en kantoren een dag een graadje minder stoken. Dat is de opzet van de Warme Truiendag die vrijdag 15 februari gehouden wordt. De gemeente Nijmegen ondersteunt het initiatief en zet de verwarming op het stadhuis ook een graad lager. Doel is om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Elke graad Celsius minder zorgt voor 7 procent minder energieverbruik en daarmee minder uitstoot van CO2 in de lucht.

De Warme Truiendag is een jaarlijks terugkerende dag die ontstaan is rond het Kyotoprotocol en georganiseerd wordt door het Klimaatverbond. Iedereen kan meedoen, thuis, op school of op kantoor.

De gemeente doet mee aan de Warme Truiendag en vraagt in een brief aan de basisscholen om ook de thermostaat een graadje lager te zetten en zo aandacht te vragen voor klimaat en milieu. De scholen kunnen het verschil in energieverbruik meten en doorgeven aan het Milieu Educatie Centrum (MEC). De school die relatief het meeste energie bespaart kan rekenen op een leuke verrassing.

De Warme Truiendag vormt ook de landelijk start van de Energy Survival. In deze competitie strijden leerlingen uit groep 7/8 uit gemeenten in heel Nederland om een plek in de finale. De competitie wordt uitgezonden op tv. De klassen volgen Nationale Klimaatlessen op Schooltv en maken allerlei leuke en leerzame opdrachten. Voor basisscholen die meedoen met de Energy Survival 2008 biedt de dag de mogelijkheid extra punten te halen. In Nijmegen hebben zich al 10 groepen van groep 7/8 opgegeven, en scholen kunnen zich nog aanmelden bij het Milieu Educatie Centrum (MEC).