Ingezonden persbericht


Stichting Olievogelopvang Nederland

Nederlandse vogelkustasielen samen in een nieuwe stichting voor vogelopvang bij olierampen

15 februari 2008

Op vrijdag 15 februari om 11.00 uur wordt in de Rotterdamse Vogelklas Karel Schot de Stichting Olievogelopvang Nederland (SON) gepresenteerd. De nieuwe stichting is een initiatief van de grote vogelkustasielen in Nederland (Vogelasiel De Mikke in Middelburg, Vogelklas Karel Schot in Rotterdam, Vogelhospitaal Haarlem, Ecomare op Texel, Vogelasiel De Fûgelpits in Moddergat) en bevordert samenwerking bij de opvang van olievogels in Nederland, met name bij olierampen. Ook gaat SON zorgen voor het opleiden van mensen die inzetbaar zijn bij een grote olieramp, in Nederland of daarbuiten.

De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. De kans op incidenten waarbij grote hoeveelheden olie vrijkomen is er groot. Jaarlijks worden in Nederland enkele honderden olievogels opgevangen. Zo is de Vogelklas Karel Schot 24 uur per dag standby voor oliemorsingen in de Rotterdamse haven. Bij een olieramp op zee, zoals die met de Erika (Frankrijk 19999) en de Tricolor (Frankrijk/België 2003), kunnen echter in korte tijd duizenden vogels het slachtoffer worden. Ze kunnen dan niet door een enkel kustasiel alleen worden opgevangen. Omdat een dergelijk incident ook in Nederland niet ondenkbaar is, is een gezamenlijke landelijke en zelfs internationale aanpak nodig. SON wordt het aanspreekpunt voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat bij de nationale olierampenbestrijding. In het geval van grote aantallen olieslachtoffers zal de stichting samen met het ministerie zorgen voor een effectieve bestrijding, onder meer via het oprichten van een tijdelijk opvangcentrum. Hiervoor is door het ministerie onlangs een nationaal interventieplan opgesteld waarin de benutting van de unieke expertise van de samenwerkende kustasielen centraal staat.

Het percentage opgevangen olievogels dat weer uitgezet kan worden hangt af van het type olievervuiling en de soort en conditie van de vogels. Het wassen en revalideren van met olie besmeurde zeevogels is niet eenvoudig en vereist grote kennis van zaken. De Nederlandse kustasielen hebben op dit terrein vele tientallen jaren ervaring opgebouwd. De nieuwe stichting, waaraan ook het enige Belgische opvangcentrum nauw verbonden is, gaat deze ervaring bundelen en gezamenlijk uitdragen, ook internationaal. Daarbij gaat SON nauw samenwerken met Sea Alarm; een in Brussel gevestigde organisatie die wereldwijd assistentie verleent bij olievogelincidenten op zee. Sea Alarm heeft de totstandkoming van SON helpen realiseren.

Het is de bedoeling dat de olievogelopvang in Nederland en Europa een meer uitgesproken professioneel karakter krijgt en daarvoor ook het geld en de middelen genereert. SON gaat dit proces namens de kustasielen in nauwe samenwerking met de verschillende ministeries en Sea Alarm bevorderen. //////////////////////////////