VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 14 februari 2008
2008/012/MS

Beperkte aandacht voor complicaties SLE schadelijk voor patiënt

Patiënten met Systemische Lupus Erythematosus (SLE), een chronische ontstekingsziekte, hebben veel last van complicaties, zoals: botontkalking, hart- en vaatziekten en infecties. Met de gestegen levensverwachting van SLE-patiënten is vroegtijdige aandacht voor en behandeling van complicaties en risicofactoren noodzakelijk geworden. Dit concludeert Irene Bultink in haar onderzoek waar zij op vrijdag 15 februari aan VU medisch centrum op promoveert.

Bultink ontdekte onder meer dat botontkalking een veelvoorkomende complicatie is bij de relatief jonge, voornamelijk vrouwelijke patiëntengroep. Bij een op de vijf patiënten werd zelfs een wervelfractuur aangetoond, een aantal dat hoger is dan normaal bij gezonde mensen van tussen de 60 en 65 jaar wordt gezien. Verder krijgt 15% van de patiëntengroep te maken met hart- en vaatziekten. Vijftig procent van de patiënten heeft sinds het ontstaan van de ziekte een infectie opgelopen, waarbij 37% zo ernstig is dat opname in een ziekenhuis nodig is. Tenslotte bleek uit het onderzoek dat 59% van de patiëntengroep geen betaalde arbeid meer verricht (ten opzichte van 36% van de Nederlandse beroepsbevolking).

Met de gestegen levensverwachting van SLE-patiënten (nu: 95% > 5 jaar ten opzichte van 40 jaar geleden 50% - 75% overleving > 5 jaar) is aandacht voor deze complicaties en de risicofactoren daarop nodig om betere behandeling van SLE-patienten in de toekomst mogelijk te maken. Voor haar onderzoek heeft Irene Bultink 153 SLE-patiënten onderzocht. Het onderzoek is de start van een grootschaliger longitudinaal onderzoek dat tientallen jaren gaat duren. Dit vervolgonderzoek gaat na welke risicofactoren geassocieerd zijn met progressie van de ziekte en het ontstaan van orgaanschade.

SLE
SLE is een chronische ziekte die vooral jonge vrouwen treft en wordt gekenmerkt door een ontstekingsproces, dat overal in het lichaam kan optreden. In Nederland zijn er 2.000 tot 6.000 mensen met SLE. Ongeveer 40 jaar geleden overleed de helft tot driekwart van de SLE-patiënten binnen vijf jaar. De laatste decennia is de vijf-jaars overlevingskans van patiënten 95%.

Reumatologie in VU medisch centrum
VU medisch centrum beschikt over een uitgebreide afdeling reumatologie. De afdeling is opgericht in1996 en werkt nauw samen met het Jan van Breemen instituut in Amsterdam. De activiteiten op de afdeling reumatologie bestaan uit patiëntenzorg (polikliniek, kliniek en dagbehandeling), wetenschappelijk onderzoek en opleiding. Het wetenschappelijk onderzoek is gericht op het vroeg opsporen en goed (met nieuwe medicijnen) behandelen van alle vormen van reuma. Ook wordt onderzocht hoe resistentie tegen langdurig gebruik van medicijnen voorkomen kan worden. Voor de afdeling reumatologie bestaan geen wachtlijsten.