D66

Onderzoek de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak

15 februari 2008

Het tv-programma Nova weerlegt de argumenten van premier Balkenende (CDA) om de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak niet te onderzoeken. Balkenende heeft altijd beweerd dat zijn eerste kabinet de oorlog steunde, omdat Saddam Hoessein zich niet aan VN-resoluties hield. Nova heeft ontdekt dat verschillende ministers het besluit steunden, omdat zij dachten dat Irak massavernietigingswapens had. Balkenende heeft dit altijd ontkend. Bovendien pleiten oud-bewindslieden die het besluit destijds namen, voor een onderzoek. D66-leider Alexander Pechtold wil een onderzoek: "De laatste verdediging van Balkenende valt hiermee weg. Binnen zijn eigen partij wordt nu zelfs ingezien dat een onderzoek nodig is."

Pechtold ziet de onthullingen als een steun in de rug. De sociaal-liberaal wil dat er zo snel mogelijk een parlementair onderzoek komt. Pechtold: "We moeten onderzoeken hoe en waarom het besluit genomen is. Als we de komende decennia weer moeten beslissen of we een oorlog steunen of niet, moeten we niet dezelfde fouten maken. Balkenende houdt een onderzoek tegen, omdat het hem persoonlijk niet goed uitkomt, maar dit onderzoek overstijgt het persoonlijke belang van Balkenende."

De PvdA heeft steeds voor een onderzoek gepleit, totdat het in de regering kwam. De sociaal-democraten hebben het onderzoek bij de vorming van het kabinet niet doorgezet, omdat Balkenende dat niet wilde. Bij de kabinetsonderhandelingen heeft de PvdA vooral ingezet op het binnenhalen van haar sociaal-economische voorstellen. Pechtold: "Ik hoop dat de PvdA met deze nieuwe feiten in de hand weer terugkomt op haar oude standpunt."

---