NEN


Inspectie wijst naar normen voor hersterilisatie

donderdag 14 februari 2008, 10:12

Volgens de inspectie bieden NEN-normen voldoende waarborg voor veilige hersterilisatie.

Beroepsverenigingen op het gebied van sterilisatie en hygiëne waarschuwen tegen hergebruik van wegwerphulpmiddelen. De verenigingen willen dat de inspectie het huidige gedoogbeleid aanscherpt.

Hygiëne
De beroepsverenigingen zijn om meer dan een reden kritisch over het hergebruik van single use devices (SUD's). Om te beginnen kan hergebruik de functionaliteit en effectiviteit aantasten. Ook is er het aspect van hygiëne. Onoordeelkundige of slordige hersterilisatie vergroot de kans op ziekenhuisinfecties.

Diffuse regelgeving
Bijkomend probleem is de diffuse regelgeving. Er wordt gewerkt aan een Europese richtlijn, maar vooralsnog hanteert ieder EU-land eigen regels. In sommige landen is het hergebruik van disposables strikt verboden, in andere landen mag hergebruik onder voorwaarden.

Lees de volledige tekst van het artikel 'Hergebruik brengt veiligheid in geding' .

Wegwijzer steriliseren en steriliteit
De cd-rom is een handig naslagwerk voor iedereen die met steriliseren en steriliteit te maken heeft. De cd-rom bevat:
* praktische algemene basisinformatie over alles wat met steriliseren, steriliteit, reiniging en desinfectie te maken heeft;

* de belangrijkste Nederlandse wetten en Europese regels die op dit gebied van toepassing zijn;

* Nederlandse richtlijnen en deeltoelichtingen, opgesteld door de normcommissie Steriliseren & Steriliteit, waarin de belangrijkste partijen in het veld vertegenwoordigd zijn.

Meer informatie