Socialistische Partij Rotterdam

SP wil referendum over deelgemeenten

14-02-2008 * SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen heeft vandaag in de gemeenteraad voorgesteld een referendum te houden over de toekomst van de 13 Rotterdamse deelgemeenten. De SP wil dat de Rotterdammers in juni 2009, tegelijkertijd met de Europese verkiezingen, zelf kunnen bepalen hoe zij willen meebeslissen over zaken die hen en hun wijk aangaan. Cornelissen: 'De deelgemeentes zijn mede een erfenis van de plannen voor een stadsprovincie, waar 86,8 procent van de Rotterdammers in 1996 tegen stemde. Wat is logischer dan nu de mensen in de stad in een referendum te laten kiezen voor een alternatief?'

Cornelissen was blij met een initiatiefvoorstel van Leefbaar Rotterdam over de toekomst van de deelgemeenten, omdat daarmee de discussie wordt aangezwengeld. Het gemeentebestuur heeft dat tot nu toe niet gedaan: 'het college durft geen keuzes te maken en doet niets met de ontevredenheid over de democratie in Rotterdam die al heel lang bestaat,' stelde de SP-fractievoorzitter vast.

De SP is tegenstander van het huidige deelgemeentebestel en vindt dat bewoners zelf moeten kunnen beslissen hoe zij hun wijk schoon, heel en veilig willen houden. De 233 deelraadsleden en 41 dagelijks bestuurders zitten daarbij vaak in de weg en vormen een obstakel tussen bewoners en de Coolsingel. De SP is daarom voorstander van democratisch gekozen niet-partijpolitieke wijkraden. Andere partijen hebben andere alternatieven voorgesteld. De gemeente zou dit jaar onderzoek onder de Rotterdammers kunnen doen naar de steun voor die alternatieven. In juni 2009 kunnen de Rotterdammers vervolgens in een referendum beslissen over de democratie in de stad.