NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Project aansluiting verpleegkundig onderwijs: Grote opkomst startbijeenkomst
De NVZ is een project gestart over de aansluiting van het verpleegkundige beroepsonderwijs op de behoeften van het werkveld. Afgevaardigden van 27 algemene en categorale ziekenhuizen waren aanwezig bij de goed bezochte startbijeenkomst.

Centrale vraag bij het onderzoeksproject is hoe een betere aansluiting gerealiseerd kan worden tussen het verpleegkundig onderwijs en het werkveld. Tijdens de bijeenkomst werden de afgevaardigden van opleidingsafdelingen, management en verpleegkundige afdelingen van ziekenhuizen stellingen en vragen voorgelegd die in samenwerking met congresbureau Cygnea waren ontwikkeld.

Veranderende beroepsinhoud
De stemrondes leverde opvallende en interessante uitkomsten op. Zo stelde 97 procent van de deelnemers dat ziekenhuizen duidelijker moeten aangeven wat de gewenste beroepsinhoud is van verpleegkundigen. Een ruime meerderheid verwachtte dat de beroepsinhoud van verpleegkundigen de komende jaren zal veranderen door ontwikkelingen als verdere verkorting van de ligduur, veranderende operatieve en non-invasieve ingrepen, en verandering van de patiëntenpopulatie. Deze beïnvloeden de inhoud en het niveau van de werkzaamheden van verpleegkundigen namelijk.

Uitstroomrichting per branche
De deelnemers benoemden ook verschillende knelpunten bij de huidige verpleegkundige beroepsopleidingen. Deze vormen aanknopingspunten voor de projectgroep om maatregelen te ontwikkelen voor een betere aansluiting tussen onderwijs en werkveld. Uit een specifieke discussie over uitstroomrichtingen in de beroepsopleiding voor algemene ziekenhuizen kwam naar voren dat het merendeel van de aanwezigen een uitstroomrichting per branche wenselijk acht.

Verder verloop van het project
De NVZ ziet haar leden als de belangrijkste gesprekspartners in dit project. Gedurende het project worden deelnemers en geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de vorderingen van het onderzoek en in de gelegenheid gesteld om actief te participeren in het project. Het laatste nieuws en informatie over het project is te vinden bij Onderwijs & Opleidingen.