Gemeente Buren


Warme truiendag 15 februari 2008


Gemeente draait verwarming een graadje lager

Het Klimaatverbond roept samen met het programma Z@pp op Nederland 3 iedereen in Nederland op om vrijdag 15 februari 2008 mee te doen aan de Warme Truiendag. De gemeente Buren doet mee aan deze actie en zet de verwarming één graad terug. Dat betekent een verlaging van de CO2-uitstoot voor die dag!

De Warme Truiendag is elk jaar op of rond 16 februari, de dag waarop in 2005 het Kyoto-protocol officieel in werking trad. In 2008 is gekozen voor de werkdag die het dichtst bij deze datum ligt; vrijdag 15 februari. De bedoeling van het Kyoto-protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, dat leidt tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag. Ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Klimaatverandering komt vooral door ons energiegebruik (CO2-uitstoot). Het gaat daarbij altijd om gas-, stroom- en brandstofverbruik. Ook de gemeente Buren doet aan deze actie mee en zet de verwarming een graad terug.

Het is natuurlijk mooi als zoveel mogelijk mensen in de gemeente aan deze actie meedoen. Zo heeft het Natuur en Milieueducatie Centrum Midden-Betuwe inmiddels de scholen benaderd. Overigens heeft de gemeente Buren al de nodige structurele maatregelen doorgevoerd op het gebied van lagere CO2 uitstoot. Het gemeentehuis Buren is duurzaam gebouwd. Het is een gebouw dat niet alleen vriendelijk is voor haar inwoners, maar ook voor het milieu. Zo heeft het gemeentehuis een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,67, meer dan twee keer zo energiezuinig als wettelijk verplicht! Naast het gebruik van groene stroom is het gebouw energiezuinig. De verlichting in het gemeentehuis is voorzien van spaarlampen, energiebesparende tl-buizen, daglichtafhankelijke bureauverlichting, en aanwezigheidsdetectie. De beglazing is hoog isolerend, warmtereflecterend en koudeafwerend. Met betrekking tot verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van lange termijn energie opslag d.m.v. een warmtebron en een koudebron op tachtig meter diepte. Op deze manier wordt op energiezuinige wijze aan de warmte- en koelingsvraag voldaan. Bovendien is de gemeente maatregelen aan het voorbereiden die het brandstofgebruik bij woon-werkverkeer en dienstreizen moet verminderen. Hierbij moet u denken aan: rijstijl, bandenspanning, de keus van de auto en brandstofbesparende accessoires.

Zo ziet u dat de gemeente Buren al een aantal maatregelen heeft genomen om de CO2-uitstoot te verminderen. Maar we kunnen we nog meer bijdragen door met z'n allen energiezuinig gedrag te tonen. Bovendien kunt u geld besparen door zuiniger om te springen met uw energieverbruik. Op www.lage-energierekening.nlen op www.hetnieuwerijden.nl worden alle mogelijkheden voor energiebesparingen in en om het huis op een rij gezet. Kortom: ook u kunt een zinvolle bijdrage leveren aan energiebesparing!