VAN FITNESS NAAR PREVENTIE De fitness branche haakt in op preventie!

15/02/2008 09:16



EFAA Health Management



De fitnessbranche is één van de snelst groeiende bedrijfstakken van Nederland. Niet alleen qua omvang, maar ook voor qua kwaliteit. Er zijn inmiddels ruim 2100 professionele fitnessclubs, waarvan ruim 600 gecertificeerd. De overheid en verzekeraars zien de fitnessbranche door de infrastructuur en landelijke dekking steeds meer als gezondheids- en preventiebranche. Tijdens het Fitness en Personal Trainer Congres op 16 februari te Noordwijkerhout, zullen o.a. dr. Jantine Schuit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en drs. J. Lucassen van het WJH Mulier Instituut hun visie geven op de toekomst van de fitnessbranche. Tevens zal het NISB een bekendmaking doen over een nationale fitness campagne die aansluit op de 30 minuten bewegen campagne. De maatschappelijke betekenis (economie, werkgelegenheid) en de rol die fitnesscentra kunnen spelen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl staan hierin centraal. Ook het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen zal uitleg geven over de landelijke fitnesscampagne die met steun van de overheid in 2008 plaats zal vinden.

Onlangs gaf minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al een eerste signaal af met 'Bewegen op recept': Mensen met een verhoogd gezondheidsrisico zouden op verwijzing van huisarts en met vergoeding vanuit de zorgpolis moeten kunnen fitnessen. Ook het Convenant Overgewicht met Paul Rosenmöller als boegbeeld, ziet in de fitnessbranche een professionele partner om overgewicht constructief te lijf te gaan. Tijdens het congres zal hier verder op in worden gegaan en de mogelijkheden die er liggen voor de fitnessbranche.

Belangrijke primeur!
Verder zal tijdens de generale sessie een belangrijke primeur kenbaar worden gemaakt, waarbij de zorgverzekeraars een belangrijke rol spelen!

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de European Fitness & Aerobics association (EFAA) en kijk onder 'EFAA congressen' of neem contact op met John van Heel van EFAA op 0495-533229 of j.vanheel@efaa.nl.

Dr. Jantine Schuit is werkzaam bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) als teamleider van een groep onderzoekers die onderzoek doet naar het aanbod, de effectiviteit en kwaliteit van gezondheidsbevordering in Nederland. Naast het bevorderen van een gezonde leefstijl bij de doelgroep, erkent zij het belang van een omgeving die gezond gedrag stimuleert en hieraan kunnen diverse partijen zoals gemeenten, zorgaanbieders en derden bijdragen. Zij zal in haar presentatie ingaan op de rol die fitnesscentra kunnen spelen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl.

De presentatie van het onderzoeksrapport 'De fitnessbranche 2007' wordt gegeven door drs. J.M.H. Lucassen van het WJH Mulier Instituut. Er wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van fitness als bedrijfstak in de laatste tien jaar, de spreiding en variatie in het aanbod van fitnesscentra in Nederland, de bedrijfskenmerken van de fitnesscentra (omvang, klanten, activiteiten), de maatschappelijke betekenis van fitness (werkgelegenheid, economie) en de toekomstverwachting.





http://www.efaa.nl/conventie