Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 februari 2008

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Gewesten met betrekking tot de implementatie van de bedrijfstoeslagregeling. Het decreet geeft uitvoering aan de Europese Verordening over de Gemeenschappelijke voorschriften voor de hervorming van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. De uitvoeringsbepalingen van de bedrijfstoeslagregeling bieden de lidstaten de mogelijkheid om bepaalde maatregelen te nemen waarbij de materies in grote mate tot de bevoegdheden van de Gewesten behoren. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit over de bescherming van landbouwhuisdieren tijdens het vervoer en de voorwaarden voor toelating of erkenning van vervoerders, handelaars, controleposten en verzamelcentra.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed dat instemt met het Internationaal Verdrag over de controle van schadelijke aangroeiwerende systemen op schepen, opgemaakt in Londen op 5 oktober 2001. Het verdrag heeft tot doel het gebruik van schadelijke organotin-verbindingen in aangroeiwerende systemen voor schepen te verbieden. Aangroeiwerende systemen worden gebruikt om de vaarweerstand van schepen zo klein mogelijk te houden waardoor het energieverbruik verlaagd wordt. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Als gevolg van de bestuurlijke hervormingen werd met ingang van het begrotingsjaar 2008 de begrotingsstructuur ingrijpend gewijzigd. Daarom keurt de Vlaamse Regering de nieuwe taak- en vervangingsregeling binnen de Inspectie van Financiën goed.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst met het agentschap Inspectie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed. De overeenkomst wordt voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Françoise Vermeersch vervangt Mieke De Raedemaecker als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan twee uitvoeringsbesluiten bij het decreet over het Volwassenenonderwijs. Het eerste besluit legt met ingang van 1 september 2009 de ambten vast in de personeelscategorieën van het bestuurs-, onderwijzend en ondersteunend personeel. Het tweede besluit regelt de ambtshalve concordantie van oude ambtsbenamingen naar de nieuwe benamingen zodat de betrokken personeelsleden alle rechten inzake dienstanciënniteit, tijdelijke aanstelling, vaste benoeming, ... behouden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over het ziekteverlof, het verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte en de terbeschikkingstelling wegens ziekte voor bepaalde personeelsleden van het onderwijs en de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Het gaat om een harmonisering van de bepalingen rond ziekteverlof waardoor er geen onderscheid meer zou bestaan tussen de ziekteverlofberekening van personeelsleden die in hoofdambt presteren en van personeelsleden die in bijbetrekking fungeren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 5 oktober 2006 werd voor de sector Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een akkoord van sectorale programmatie afgesloten dat geldt voor de jaren 2005 tot 2009, de zogenaamde cao VIII. Dit akkoord bevat belangrijke loonafspraken waardoor er wijzigingen moeten gebeuren aan de structuur van welbepaalde salarisschalen voor sommige personeelsleden van het onderwijs. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering nu principieel het besluit met de salarisschalen van bepaalde personeelsleden in het onderwijs. Het besluit wordt op de agenda geplaatst van een vergadering van de bevoegde sectorcomités en van het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het centraal fonds voor de hogescholen bevat een aantal categorieën personeelsleden die overeenkomstig het Hogescholendecreet van 13 juli 1994 centraal betaald worden en niet ten laste van de werkingsuitkering van een hogeschool vallen. Artikel 339 van het Hogescholendecreet legt de criteria vast op basis waarvan deze personeelsleden tewerkgesteld worden. Dit artikel stelt echter ook dat de Vlaamse Regering op verzoek van het personeelslid kan afwijken van deze algemene criteria en een andere mogelijkheid van tewerkstelling kan aanbieden. Het besluit van 17 januari 1996 over de afwijking inzake tewerkstelling van sommige personeelsleden van het centraal fonds geeft uitvoering aan deze bepaling. Nu wensen een aantal personeelsleden aan wie een afwijkende tewerkstelling was toegestaan, opnieuw te veranderen. De Vlaamse Regering wijzigt nu het besluit van 17 januari 1996 om de meest recente wijzigingen door te voeren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit over de regels voor de erkenning en financiering door de VDAB van de diensten voor gespecialiseerde dienstverlening aan werkzoekenden met een arbeidshandicap. Het heeft vooral betrekking op de trajectwerking. Door voor deze trajecten het gespecialiseerde circuit samen te brengen met het reguliere VDAB-circuit zal dit inclusief beleid beter kunnen worden gerealiseerd en verhogen de tewerkstellingskansen van personen met een arbeidshandicap.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit tot vaststelling van de functies, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen in de Centra voor Basiseducatie. Het besluit geeft uitvoering aan het decreet over het Volwassenenonderwijs. Het legt, met ingang van 1 september 2008, de functies en het geldelijk statuut vast voor het personeel en de bekwaamheidsbewijzen die vereist zijn voor elke functie. Het besluit wordt op de agenda geplaatst van het Vlaams Onderhandelingscomité voor de Basiseducatie, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de VlOR en van de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van Onderwijsdecreet XVIII. Het heeft drie operationele doelstellingen. Eerst moet het de afspraken van cao VIII en cao II hoger onderwijs verder omzetten in regelgeving. Ten tweede: het bijsturen van een aantal recente hervormingen door aanpassingen van bestaande decreten (studiefinanciering, volwassenenonderwijs) of het verduidelijken van discussiepunten door decretale correcties of de voorbereiding van nieuwe hervormingen (financiering leerplicht). Tot slot omvat het een aantal ingrepen om verdere vereenvoudigingen op het onderwijsdomein door te voeren. Het voorontwerp van onderwijsdecreet wordt nu geagendeerd voor onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs, met de betrokken sectorcomités, met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en het Vlaams Onderhandelingscomité voor de basiseducatie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Geert Bourgeois, minister Hilde Crevits en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed dat instemt met het protocol tot wijziging van de conventie voor het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op Middellange Termijn en van het protocol over de voorrechten en immuniteiten van datzelfde Centrum. Het wijzigingsprotocol moet de toetreding van meer lidstaten tot de conventie mogelijk maken. De doelstellingen werden verruimd van louter weersvoorspelling naar klimaatsverandering en grootschalige modellen rond luchtverontreiniging. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Marino Keulen en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering keurt de nota goed die een overzicht geeft van de verschillende beleidsacties ter stimulering van de inschakeling en professionele integratie van personen met een arbeidshandicap.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over het voorstel van wijzigingsdecreet over het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De belangrijkste wijziging betreft de omslag die voor zowat alle werkvormen van het sociaal-culturele volwassenenwerk gemaakt wordt voor de verantwoording van de vaststelling van de subsidie-enveloppen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de wijziging van het Kunstendecreet. De wijzigingen betreffen onder meer de aanpassing van projectbeurzen voor kunstenaars, de enveloppefinanciering, de procedure van de tweejarige aanvragen, de kwaliteitsbeoordeling, de afschaffing van de koppelsubsidie, de instellingen van de Vlaamse Gemeenschap en enkele technische wijzigingen. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van decreet dat instemt met de overeenkomst over de deelname van Bulgarije en Roemenië aan de Europese Economische Ruimte. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat instemt met de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten en Montenegro. Bedoeling is de stabiliteit in de regio aan te moedigen door een politieke dialoog op gang te brengen en de regionale samenwerking te verbeteren. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna aan de Raad van State. Tegelijkertijd keurt de Vlaamse Regering de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Bosnië-Herzegovina goed.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het Verdrag van Lissabon. Het Verdrag wijzigt het Verdrag over de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap. Het voorontwerp van instemmingdscecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, aan de SERV en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt de strategienota Frankrijk goed, neemt de verwezenlijking van de strategische en operationele doelstellingen integraal ter harte en doet binnen elk beleidsdomein de nodige inspanningen voor de realisatie van de voorgestelde acties binnen de beschikbare budgettaire en personele middelen. De nota geeft een bondig overzicht van het Vlaams buitenlands beleid ten aanzien van Frankrijk en schetst de krijtlijnen voor toekomstige samenwerking aan de hand van strategische doelstellingen en aanbevelingen voor actie. Deze nota wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stemt in met de wijze van evaluatie van de topambtenaren voor 2007 en de aanpak van de planning voor 2008. Voor de evaluaties wordt een extern adviseur aangesteld.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering keurt principieel de toewijzing goed van de personeelsleden, de goederen, de rechten en verplichtingen van het Agentschap voor Binnenlands bestuur aan de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken. Concreet wordt er één personeelslid, Bram Opsomer, overgeheveld. Het besluit wordt op de agenda geplaatst van een vergadering met het betrokken Sectorcomité en daarna voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan twee ontwerpen van decreet die instemmen met de overeenkomsten tussen de Belgische-Luxemburgse Economische Unie en respectievelijk Korea en Rwanda. De ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de organisatie van de OCMW's. Het heeft tot doel een vernieuwde organisatie en werking van de OCMW's in Vlaanderen tot stand te brengen om hen in staat te stellen een modern, democratisch en efficiënt beleid en beheer te voeren. Het basisuitgangspunt is de maximale afstemming van de bestuurlijke organisatie van de OCMW's op het gemeentedecreet. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State, de betrokken sectorcomités, de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en de SERV.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid. Het decreet creëert een algemeen kader voor het gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid met betrekking tot de Vlaamse bevoegdheden. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het herwerkte ontwerpdecreet goed over aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens. De aanvullende reglementen hebben tot doel om de algemene verkeersreglementering aan te passen aan de concrete plaatselijke omstandigheden. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat de regels vastlegt volgens dewelke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de kosten van bijstand voor tolken voor doven en slechthorenden ten laste neemt. In het kader van de bestuurlijke vernieuwing wordt de bevoegdheid voor tolkuren voor doven en slechthorenden met betrekking tot arbeidssituaties bij de VDAB gelegd. De tolkuren voor leefsituaties blijven de bevoegdheid van het VAPH.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering kent bijna 189.000 euro subsidie toe aan het Expertisecentrum Ervaringsgericht Onderwijs van de Katholieke Universiteit Leuven voor het uitdragen van expertise aan de kinderopvangsector met betrekking tot het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen in de kinderopvang.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan twee besluiten met de definitieve vaststelling van de afbakening van het gebied 'Waterzone van het IJzer-estuarium' en van het gebied 'Waterzone van het Schelde- en Durme-estuarium van de Nederlandse grens tot Gent' die in aanmerking komen als speciale beschermingszones in toepassing van de Habitatrichtlijn. De Europese Commissie wordt van deze beslissing op de hoogte gebracht.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed met bepalingen over de inventarisatie van gegevens in het kader van het Mestdecreet. Het regelt een aantal essentiële elementen die van belang zijn opdat de Mestbank haar opgedragen taak kan uitvoeren inzake de inventarisatie van gegevens die essentieel zijn voor het in kaart brengen van de mestproblematiek en aldus als basis dienen voor een gerichte aanpak van het mestprobleem. Het gaat onder meer om de berekening van de gemiddelde veebezetting, de jaarlijkse aangiftes en de verschillende types van bij te houden registers.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit over de samenstelling van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas. De samenstelling van de Commissie wordt in overeenstemming gebracht met de reorganisatie van de beroepsverenigingen voor de elektriciteits- en aardgasmarkten in België.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot oprichting van een stuurgroep van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurt het voorstel van statuten goed voor de CVBO-SO Flanders' DRIVE. Ze neemt ook kennis van de goedkeuring van het business- en financieringsplan door het IWT. Ze gaat tevens akkoord met de aanpassing van het ontwerpconvenant over de vertegenwoordiging van de bedrijven in de raad van bestuur en duidt de kandidaat-bestuurders aan.

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1198320179755