Gemeente IJsselstein


Vervoer

Cameratoezicht tramhaltes officieel in werking gesteld

Datum: maandag 18 februari 2008
Op bijna alle haltes langs de tramlijn Utrecht - Nieuwegein/IJsselstein geldt cameratoezicht.

Vrijdag 15 februari hebben de drie burgemeesters van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein het camerasysteem officieel in werking gesteld. Cameratoezicht moet de sociale veiligheid op de haltes verhogen en het vandalisme terugdringen. Na een demonstratie van het cameratoezicht in de meldkamer van Connexxion volgde een korte bustour langs OV-haltes in Nieuwegein.
Kennismaking
De ingebruikname van de camera's maakte onderdeel uit van een kennismakingsbezoek van de heer A. Wolfsen aan twee projecten in het regionale openbaar vervoer: cameratoezicht op de tramhaltes en kwaliteitsverbetering van de bushaltes. Door het reizen per openbaar vervoer steeds aantrekkelijker te maken, wil de regio bereiken dat steeds meer mensen kiezen voor het openbaar vervoer. Nu al groeit het OV-gebruik in de Utrechtse regio met enkele procenten per jaar. Dat is harder dan was voorzien.
De heer Wolfsen bracht het bezoek vanuit zijn functie als voorzitter van Bestuur Regio Utrecht, op uitnodiging van de heer B. Lubbinge die vanuit het regiobestuur verantwoordelijk is voor openbaar vervoer. Doel was een eerste kennismaking hoe de Utrechtse regio werkt aan een kwalitatief hoogwaardig netwerk van openbaar vervoer en aan sociale veiligheid in het OV. Ook vertegenwoordigers van Connexxion en projectdeelnemers uit de regiogemeenten waren aanwezig. Camerasysteem operationeel
Als nieuwe regiovoorzitter nam de heer Wolfsen een kijkje in de meldkamer van Connexxion in Nieuwegein, waar de camera's worden uitgelezen. Samen met de burgemeesters De Vos van Nieuwegein en Van den Brink van IJsselstein nam hij het camerasysteem in gebruik door twaalf beeldschermen in te schakelen. De schermen brengen de actuele situatie op de aangesloten tramhaltes direct en helder in beeld. In totaal gaat het om 46 camera's op 22 tramhaltes. De afgelopen weken is al proefgedraaid met het uitlezen van de camera's. De eerste ervaringen zijn positief: bij incidenten kon vanuit de meldkamer snel en gericht actie worden ondernomen, waar nodig in samenwerking met de politie. De toezichthouders van Connexxion draaien nu ook diensten in de meldkamer. Zij zien het cameratoezicht als welkome aanvulling op hun fysieke aanwezigheid op de tramhaltes. Vorige maand plaatste Connexxion de camera's in opdacht van Bestuur Regio Utrecht. Het systeem voldoet aan de privacywetgeving. De camera's zijn zo ingesteld dat zij alleen de haltes observeren. De privacy van omwonenden is daarmee gegarandeerd. De trams zijn al langer uitgerust met camera's. Aantrekkelijke bushaltes
Tijdens de bustour werd gestopt bij tramhalte Zuilenstein en bushalte Postkantoor, die geldt als een voorbeeld voor de hele regio. Daar werd het tweede OV-project zichtbaar. Reizen met het OV begint bij een aantrekkelijke bushalte, als `Voordeur van het OV'. De negen regiogemeenten werken de komende jaren samen aan de kwaliteitsverbetering van het netwerk aan bushaltes in de regio. Daarvoor is subsidie van het rijk beschikbaar. Onder het motto `Op weg naar de volgende halte' gaf regiovoorzitter Wolfsen met zijn bezoek het startschot voor dit regiobrede project. In 2015 moeten ruim 700 bushaltes voldoen aan nieuwe kwaliteitsnormen: duurzaam, sociaal veilig, toegankelijk en herkenbaar.