Gemeente Hilversum

Warme Truiendag: scholen zetten de verwarming lager

12 februari 2008
Zet de verwarming een graadje lager en doe een warme trui aan. Dat is het motto van de Warme Truiendag op vrijdag 15 februari. En waarom? Omdat het energie bespaart. Veel energie zelfs!

Het Klimaatverbond roept samen met Zapp iedereen op om 15 februari mee te doen met de Warme Truiendag. Het Steunpunt NME Gooi en Vechtstreek heeft een boodschap voor alle scholen in de regio: Brei een trui en zet de verwarming lager.

De actie werd vorige week al ingeleid door Ton Roerig, wethouder Milieu van de gemeente Hilversum (zie foto). Hij ging met een sjaal om de nek naar de Groen van Prinsterer basisschool. "Het is belangrijk om energie te besparen", zei hij tegen de verzamelde leerlingen. "Daarom heb ik hier een bolletje wol waarmee je je eigen trui kan breien. Dus doe die warme trui aan en zet de verwarming lager!"

Groen van Prinsterer is niet de enige school die deelneemt aan deze actie. Iedere basisschool in de regio kreeg naast een bol wol ook de opdracht om met de leerlingen zoveel mogelijk energiebespaartips voor de school te bedenken. De klas met de beste ideeën krijgt een gratis klimaatles op het Naardermeer. Vrijwilligers van het IVN Gooi e.o. nemen de winnende klas mee op vaarexcursie om waterdiertjes te zoeken.

De gemeente Hilversum doet uiteraard mee aan deze actie voor de bewustwording van energiebesparende mogelijkheden. Daarbij roepen we iedere inwoner ook op om die dag een warme trui aan te trekken en de verwarming laag te zetten. En eigenlijk moeten we ons heel het jaar bewust zijn hoe simpel het soms kan zijn om energie te besparen.

Bedrijfsbezoekjes
Informatie geven over energiebesparende mogelijkheden is maar één van de zaken die de gemeente doet in de bedrijfsvoering. Niet alleen scholen worden bezocht maar ook bedrijven en natuurlijk valt er ook op de gemeente-internetpagina genoeg over het onderwerp te lezen. En de gemeente geeft zelf natuurlijk het goede voorbeeld...

Voor de hand liggend
Veel maatregelen klinken altijd heel logisch maar toch wordt de oplossing vaak over het hoofd gezien. Een voorbeeldje: waarom staat een koffieautomaat ook 's nachts aan, als er dan toch niemand werkt? Juist op dat soort dingen kun je de winst pakken. En dat doet de gemeente in haar eigen gebouwen. Een simpele timer op een koffieautomaat bespaart al 300 kWh (30 procent) elektriciteit per jaar. En natuurlijk heeft de koffie, chocomel en thee sinds een half jaar het Max Havelaar keurmerk.

Aanwezigheidsdetectie
In de fietsenstalling van het raadhuis is het aantal TL-buizen gehalveerd én is aanwezigheidsdetectie en een daglichtafhankelijke regeling geïnstalleerd, een besparing van 3000 kWh (75 procent) per jaar. De stooklijn van de verwarming is geoptimaliseerd en er zijn tochtstrippen aangebracht bij de ramen. In de parkeergarage aan de Kerkbrink is gekozen voor hoogfrequente TL-verlichting en dat bespaart jaarlijks ongeveer 10 procent. De investering wordt terugverdiend in een kleine drie jaar.

Nieuw pand
Als je gaat verhuizen, is dat de ideale gelegenheid om een pand aan te passen aan je eigen wensen en kun je zorgen dat het zo energiebesparend mogelijk wordt gemaakt. Zo ook het nieuwe stadskantoor aan de Oude Enghweg. Dat zal een energiezuinig pand worden met verbeterde isolatie, zuinige verwarmingsketels, warmteterugwinning van de ventilatielucht en verlichting die reageert op aanwezigheid en hoeveelheid daglicht. Bij aanschaf van computers en beeldschermen wordt gelet op het energieverbruik. Begin dit jaar is de schoonmaak aanbesteed. Het nieuwe schoonmaakbedrijf werkt zoveel mogelijk met microvezeltechniek en daar waar wel schoonmaakmiddelen nodig zijn, wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke middelen.

Buiten de deur
En natuurlijk stopt het bij de gemeente niet bij de voordeur. Samen met de regiogemeenten wordt per jaar 15 miljoen kWh groene stroom ingekocht voor elke lantaarnpaal, elk verkeerslicht, elk gemaal en alle gemeentelijke panden. De brandweer betrekt altijd sociale criteria bij de inkoop van kleding, de wens is dat leveranciers lid zijn van de Fair Wear Foundation. De nieuw aan te schaffen dienstauto's van de dienst Inwoners zijn weer zuiniger (1:22), de nieuwe diesels van dienst Stad hebben Euro IV-motoren en zijn uiteraard voorzien van roetfilters. Tien collega's hebben een training gehad in Het Nieuwe Rijden waarmee zij 10-15% zuiniger kunnen rijden. En we blijven op zoek naar nieuwe maatregelen. Omdat ze vaak zo voor de hand liggen, dat we erover heen kijken...