Sociaal-Economische Raad

DNB-directeur Brouwer over financiële crisis: Gewoon doorgaan met structuurversterkende maatregelen

15 februari 2008

Het kroonlid en DNB-directeur Henk Brouwer ging tijdens de raadsvergadering van vanochtend in op de financiële crisis. Zijn boodschap was dat we ons er niet door in de war moeten laten brengen. âWe moeten procyclisch beleid vermijden en gewoon doorgaan met de agenda van structuurversterkende maatregelen. Gelukkig kunnen we de automatische stabilisatoren aan de inkomstenkant van de begroting laten werken. Het is een groot goed dat het beleid zo is vormgegeven, dat dat kan.â Hij vond dat, indien er extra meevallers aan de uitgavenkant zouden ontstaan, deze in de knip moeten worden gehouden, als buffer voor moeilijker tijden.
MKB-voorzitter Loek Hermans stelde dat het midden- en kleinbedrijf door de financiële crisis behoorlijk zal worden getroffen. De binnenlandse bestedingen en de export zullen teruglopen. Van banengroei zal dan geen sprake zijn. Het midden- en kleinbedrijf kan daardoor niet voldoende bijdragen aan de wens van het kabinet om 200.000 mensen extra aan het werk helpen.

Ook CPB-directeur Coen Teulings vond dat de plannen uit het regeerakkoord gewoon uitgevoerd moeten worden. Alleen als het financieringstekort heel sterk zou oplopen, moeten er extra maatregelen worden genomen.

FNV-Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk vroeg zich af of de verschillende toezichthouders op de wereldwijde financiële sector de crisis niet hadden kunnen zien aankomen en niet hadden kunnen ingrijpen.

Henk Brouwer vond dat het kabinet gewoon moet doorgaan met zijn structurele werkgelegenheidsplannen en dus ook met het plan voor de 200.000 extra banen.
Tegen Van der Kolk zei hij dat het toezicht altijd beter kan. Er zijn normen ontwikkeld voor een nieuw toezichtssysteem, maar dat zal nog wel enige tijd duren voor die overal in werking treden, dacht hij.
---