Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 15 februari 2008 (15/02/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Vorige week kondigde federaal minister van Mobiliteit Leterme aan dat hij proefprojecten met supertrucks zou toelaten. Hij gaat daarmee, in tegenstelling tot zijn voorganger Renaat Landuyt, in op een oude vraag van de Vlaamse regering. Bevoegd Vlaams minister Kathleen Van Brempt leek plots, nu de sp.a federaal in de oppositie zit, niet meer zo enthousiast, hoewel de Vlaamse regering gebonden is door een door alle meerderheidspartijen en dus ook sp.a-spirit goedgekeurde resolutie. Actuele vragen van o.a. Kris Van Dijck, leidden in de plenaire vergadering tot een geanimeerd ideologisch debat. Groen! voerde duidelijk ecologische oppositie, maar de andere fracties toonden zich een voorstander van het voorstel van Leterme. In de sp.a-fractie bleef het stil, terwijl Van Brempt rond de hete brij fietste. Iedereen vond in een studie van het Steunpunt Mobiliteit & Openbare Werken argumenten om zijn standpunt te onderbouwen. In de Vlaamse regering zal er een discussie moeten worden gevoerd en een consensus moeten worden bereikt over de minimumeisen en de aanbevelingen die zijn afgeleid uit de literatuurstudie, aldus de minister. Kris was het uiteraard eens met de eisen omtrent de verkeersveiligheid en ook hij vond dat men rekening moet houden met de kritische noten. Maar hij bleef er op aandringen om er alles aan te doen om het project uit te werken, zoals men het ook in Nederland en Duitsland heeft gedaan en nadien geëvalueerd.

Ook Jan Peumans bekommerde zich deze week om het mobiliteitsvraagstuk: hij kreeg de cijfers die hem eerder door minister Crevits waren beloofd. Jan vroeg toen naar een actieplan voor parkeergelegenheid langs autosnelwegen en gewestwegen. Daar zijn immers problemen qua veiligheid en qua capaciteit, zeker met het toenemende vrachtverkeer, waardoor vrachtwagens parkeren waar dat allerminst de bedoeling is. Deze cijfers wijzen inderdaad op een beperkte capaciteit voor bussen, vrachtwagens en voorzieningen voor mindervaliden. De minister wil rekening houden met dit capaciteitsprobleem bij het vernieuwen van de concessies van bedrijven die ruimte innemen op deze parkeerterreinen, maar voor een effectieve uitbreiding van deze terreinen is ze wel gebonden aan voorschriften inzake ruimtelijke ordening. Sinds 2006 is er regelmatig overleg met de federale overheid over de problematiek van de veiligheid. Hiervoor werd een overlegplatform opgericht. Helaas bleef het te veel bij overleg volgens Jan en is het nu tijd om een versnelling hoger te schakelen en effectief over te gaan tot een alomvattend plan en de nodige investeringen.

Het Paramedisch Interventieteam (PIT) van Halle zal ten laatste tegen december van dit jaar ook uitrijden naar Zuid-West Pajottenland. Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere is bovendien van plan om aan te dringen of het niet sneller kan. Dat heeft hij geantwoord aan Mark Demesmaeker. De gemeenten van het Pajottenland zijn al langer vragende partij voor zo"n uitbreiding van het werkingsgebied van het PIT Halle. Die gemeenten zijn nu nog afhankelijk van de MUG van Tubeke. Behalve het taalprobleem van die MUG-dienst zijn er ook de onaanvaardbaar lange aanrijtijden. Het PIT is uiteraard geen volwaardige MUG-dienst. Bij een PIT rukt een erkend ambulancier uit met een gespecialiseerde verpleegkundige. De PIT-verpleegkundige krijgt een speciale opleiding, beschikt over nauwkeurige instructies en staat via een monitor in contact met een urgentiearts. Bij een MUG rijdt die arts ook altijd mee. Het PIT kwam er in Halle na een reeks incidenten met de Nederlandsonkundige MUG-diensten van Tubeke en Erasmus (Anderlecht). Zowel Mark als Vlaams minister Vanckere zijn er voorstander van dat Halle op termijn een volwaardige MUG-dienst krijgt.

Woensdag kwamen de plannen van de VDAB ter sprake om interimarbeid als een volwaardige arbeidsvorm voor werkzoekende jongeren aan te bieden. Gino De Craemer steunt deze plannen. Door de nieuwe aanpak van de VDAB zouden jongeren interimjobs niet meer kunnen weigeren. Als ze dat dan toch doen, zullen ze doorgestuurd worden naar de RVA. Tijdens de plenaire vergadering beaamde Gino dat uitzendarbeid inderdaad al geruime tijd een belangrijke factor is in onze economie. Dagelijks worden duizenden mensen op die manier aan een job geholpen en voor de bedrijven is het een nuttig instrument voor flexibele tewerkstelling. Uitzendarbeid leidt steeds vaker tot een vaste job en de uitzendkantoren worden bovendien steeds vaker gebruikt als selectiekantoren. In die context kan uitzendarbeid volgens Gino inderdaad als volwaardig werk worden beschouwd. Werkloze schoolverlaters zouden deze vacatures dan ook niet mogen weigeren. Wel koppelt Gino hier enkele voorwaarden aan: het moet minstens om week- en liefst om maandopdrachten gaan; er moet rekening worden gehouden met de diploma"s en competenties van de werklozen en na drie maanden zouden de werkgever en de VDAB een evaluatie moeten maken met het oog op een vast contract. Indien dat niet het geval is, zou de werkgever een duidelijk aanwijsbare reden moeten geven. Minister Vandenbroucke reageerde positief en stelde dat hij de zeer concrete suggesties van de heer De Craemer in zijn oren zou knopen. Dit dossier krijgt sowieso opvolging in de commissie via een themadebat.

Jan Loones werd geconfronteerd met de ganse materie van niet-homogene bevoegdheden inzake gezondheidszorg. Een van de meest kwetsbare groepen uit de samenleving vormen zeker de psychiatrische patiënten. Deze gevoelige vorm van gezondheidszorg is nauw verbonden met het medicijnencircuit, dat niet altijd onbesproken is. Na enkele ophefmakende gerechtelijke procedures in de Verenigde Staten werd ook in Vlaanderen aan de alarmbel getrokken door verenigingen als de Sarah Beweging voor Psychosociaal Welzijn en het Netwerk Psychiatrie & Samenleving. Jan heeft hun bezorgdheden aangekaart bij Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere. Vraag was of een onderzoekscommissie opgericht kon worden over allerlei aangeklaagde praktijken in de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg. Het Vlaamse bevoegdheidsdomein, vooral gesitueerd op preventie, mocht immers niet overschreden worden. Dit toont opnieuw waarom N-VA de deelstaten bevoegd wil maken voor de hele gezondheidszorg.

In de commissie Welzijn ondervroeg Piet De Bruyn bevoegd minister Steven Vanackere over de mediaberichtgeving rond zelfdoding. Onlangs werden we immers geconfronteerd met ongenuanceerde sensationele berichtgeving over zelfmoordpogingen. Het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie bevat ondermeer mediarichtlijnen die in samenwerking met journalisten werden opgesteld. Bij de recente berichtgeving over de zogenaamde zelfmoordclubs op internet was niet veel te merken van deze aanbevelingen. De minister veroordeelde samen met Piet de sensationele aard van deze berichtgeving. Hij wees onder meer op het belang om steeds te wijzen op de alternatieven die inzake hulpverlening bestaan, zoals de Zelfmoordlijn. Daarnaast overliep hij de initiatieven die er zijn om de mediarichtlijnen beter te implementeren (via vorming van journalisten, samenwerking eindredacties etc.). Piet was tevreden met het antwoord van de minister. Hij steunt de verschillende initiatieven die worden genomen en vindt het vooral positief dat ook professioneel omkaderde en ondersteunde vrijwilligers een plaats krijgen in het suïcidepreventieplan.

Kamer

Onlangs diende Peter Luykx zijn eerste wetsvoorstel in: over de verzekeringsbewijzen voor autos. In België rijden naar schatting zon 100.000 niet-verzekerde autos rond. Als dergelijke wagens bij een ongeval betrokken raken, wordt de schade vergoed door het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Dat impliceert een aanzienlijke kost voor de maatschappij. Met zijn wetsvoorstel wil Peter de visuele en sociale controle op niet-verzekerde voertuigen vergroten door verzekerde voertuigen van een zegel te voorzien, bv. als een sticker op de voorruit.

Flor Van Noppen blijft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) op de voet volgen. Met een batterij mondelinge vragen voelde hij deze week minister van Landbouw Sabine Laruelle aan de tand over de werking van dit Agentschap. Flor had voornamelijk kritiek op de BSE-tests bij runderen. Die kosten het FAVV jaarlijks 15 miljoen euro of 10% van het totale jaarbudget van het FAVV. Minder en meer gerichte BSE-controles zouden even doeltreffend zijn voor de bescherming van de consument. Het uitgespaarde geld kan dan besteed worden aan andere voedselveiligheidscontroles. Flor dringt er bij de federale regering op aan dat België dit standpunt verdedigt binnen de Europese Unie.

Els De Rammelaere zal de minister van Justitie bevragen over de repatriëringen van Belgen die in buitenlandse gevangenissen in voorarrest zitten of er effectief veroordeeld zijn. Els wil zo een overzicht krijgen van het aantal betrokken gedetineerden en welke misdrijven zij pleegden. Tegelijk is het belangrijk om te weten hoeveel van de gerepatrieerde Belgen hun resterende straf in België hebben moeten uitzitten en hoeveel van hen ten gevolge van hun repatriëring vervroegd werden vrijgelaten. Het is immers onduidelijk of er altijd verder onderzoek wordt gedaan, alsook of men altijd de straf verder moet uitzitten.

Voor Jan Jambon was het weer een hectische week. Behalve de commissies Financiën en Binnenlandse Zaken, ging Jans aandacht vooral naar de commissie Defensie. Jan richtte zijn aandacht vooral op het aan de NAVO voorgelegde rapport van de voormalige opperbevelhebbers van de VS, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk over preventieve nucleaire aanvallen. Volgens dit rapport moet het voor de NAVO mogelijk zijn om preventieve nucleaire aanvallen als stok achter de deur te houden om schurkenstaten met massavernietigingswapens af te schrikken. Op aandringen van Jan zal minister De Crem een speciale themazitting van de commissie bijeenroepen om over dit onderwerp te debatteren.

Belspelletjes op televisie moeten gecontroleerd worden door de Kansspelcommissie, dat is wettelijk zo bepaald. Dat antwoordde minister van Justitie Vandeurzen op een vraag van Sarah Smeyers in de commissie Justitie. Aanleiding voor die vraag was een discussie tussen Marc Callu van de Kansspelcommissie en Willem De Beuckelaere van de Ethische Commissie, die beiden aangaven dat er onduidelijkheid bestond omtrent de praktische uitvoering van de controle. De minister heeft nu duidelijkheid gebracht. Hij bestempelde de suggestie van Callu om met een licentiesysteem te werken als een interessante denkpiste en onderzoekt de mogelijkheid om de bestaande regelgeving te verfijnen. De minister gaf wel aan dat de wetgeving rond de kansspelen niet tot de prioriteiten van de interimregering behoort, maar beloofde desalniettemin de nodige voorbereidingen op te starten. Sarah Smeyers beloofde hem het dossier ook na Pasen te blijven opvolgen.

Maandag keerde N-VA-voorzitter Bart De Wever even terug naar zijn oude liefde: de universiteit. Op uitnodiging van prof. dr. Matthys gaf Bart aan de Vrije Universiteit Brussel een les Inleiding in de staatshervorming aan een auditorium vol bachelor-studenten. In zijn les ging Bart uitvoerig in op de verschillende stappen in de staatshervorming die de laatste decennia werden gezet.

Senaat

Voor Louis Ide was het een drukke week in de Senaat. Met verschillende initiatieven rond onder andere eiceldonatie, de hepatitisarts en het algemeen rookverbod haalde hij verschillende radiostations, tijdschriften en kwaliteitskranten. Gisteren ondervroeg Louis in de plenaire vergadering bovendien minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx over de verkoop van alcohol aan min-16-jarigen. Hij stelde daarbij vast dat de minister opnieuw haar boekje te buiten gaat. In haar antwoord verwees ze immers naar de informatie- en preventiecampagne die ze wil opstarten. Daarbij gaat ze nogal gemakkelijk voorbij aan het feit dat preventie niet haar bevoegdheid is, maar die van de deelstaten. Minister Onkelinx zou zich beter bezig houden met het vullen van de hiaten in de wetgeving. Er zijn er voldoende en dát behoort wel tot haar bevoegdheid. Een lichtjes geïrriteerde minister werd daar duidelijk aan herinnerd door Louis.

Van 12 tot 14 februari nam gemeenschapssenator Helga Stevens deel aan het forum over de strijd tegen de mensenhandel dat de Verenigde Naties organiseerde in Wenen. Ondanks de weinig professionele organisatie (te kleine zalen voor het grote aantal deelnemers, lange wachttijden om ergens binnen te geraken etc.) legde Helga heel wat interessante contacten. Die zullen het haar in de toekomst mogelijk maken om de complexe problematiek van de mensenhandel in ons land op te volgen. Vooral kinderarbeid (al dan niet verdoken) blijft wereldwijd, maar soms ook in ons eigen land, een schrijnend probleem dat meer aandacht verdient. Ook aan de vaak onzichtbare uitbuiting van illegalen die in zwarte circuits tewerkgesteld zijn, moet paal en perk gesteld worden. Wereldwijd moeten buitenlandse regeringen en parlementen hun verantwoordelijkheid opnemen in de strijd tegen de mensenhandel.

Auteur:
Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams Parlementsfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be