Politie Midden- en West Brabant

SMS Alert wint mr Gonsalves prijs

TILBURG, 15 februari 2008

SMS Alert wint mr Gonsalves prijs

DEN HAAG: Vanmiddag is de mr Gonsalvesprijs toegekend aan de politieregio Midden en West Brabant voor het project SMS-Alert. Secretaris Generaal Mr. J Demmink, reikte de prijs namens de minister van Justitie uit aan korpschef Frans Heeres. SMS-Alert is bedacht door wijkagent Ad Koemens en startte in 2004 als pilot in de Tilburgse wijk Reeshof. Inmiddels draait het waarschuwingssysteem in tien politieregio's en nemen bijna 170.000 mensen deel. Korpschef Frans Heeres toonde zich tijdens zijn speech opgetogen en trots over het behalen van de prijs.

Voor de mr Gonsalvesprijs waren drie innovatieve projecten genomineerd. Naast SMS-Alert waren dat het Cabrioproject van de politie Amsterdam Amstelland en 3D PD Imaging, een project waaraan elf politiekorpsen deelnemen.

De mr Gonsalvesprijs wordt, zo stelt de organisatie, uitgereikt aan een persoon of organisatie die van grote betekenis is voor de vernieuwing binnen de rechtshandhaving. Voor de tweede mr Gonsalvesprijs was gekozen voor drie themas: de samenwerking tussen publiek, politie en Justitie (zogeheten burgerparticipatie) bij de opsporing van strafbare feiten, forensische opsporing en de kwaliteit van de opsporing. Dit zijn ook de komende jaren belangrijke themas voor alle partners in de zogeheten strafrechtelijke keten. De drie projecten waren genomineerd door een jury onder leiding van mr (Arthur) A.W.H. Docters van Leeuwen. Het Curatorium van de mr Gonsalvesprijs staat onder leiding van drs (Wim) W.J. Deetman, oud-burgemeester van Den Haag en thans lid van de Raad van State.

De nationale innovatieprijs voor de rechtshandhaving is vernoemd naar mr R.A. (Rolph) Gonsalves, de in 2002 overleden topman van het Openbaar Ministerie die belangrijke impulsen heeft gegeven aan de bestrijding van de (georganiseerde) criminaliteit.

Over SMS Alert
SMS-Alert telt landelijk circa 170.000 deelnemers in tien politieregio's. De politie stuurt aan de deelnemers een SMS-bericht als in hun wijk bijvoorbeeld een inbreker of oplichter gesignaleerd wordt. Ook bij vermissingen en branden wordt het middel ingezet. Het werkt postcode gerouteerd zodat alleen de deelnemers die in de buurt van het íncident wonen een bericht ontvangen. In 2007 werd het middel landelijk 378 keer ingezet en waren er verspreid over de deelnemende politieregio's 55 direct herleidbare successen.

Door SMS-Alert zijn vermiste kinderen, volwassenen (waaronder een psychische patiënt), vaartuigen en voertuigen snel teruggevonden. Daarnaast zijn gevaarlijke medicijnen teruggevonden en zijn er verschillenden aanhoudingen verricht (inbrekers en insluipers). Verder zijn er ook de niet of moeilijk meetbare successen, zoals tips die binnenkomen naar aanleiding van een preventiebericht. Bellen mensen sneller verdachte situaties door na het ontvangen van een SMS-Alert bericht? Uit de evaluatie van Midden & West Brabant blijkt dit wel. Ook de extra alertheid van mensen na het ontvangen van een SMS-bericht kan en wordt als een succes aangemeten.

Tijdens een uitslaande brand in Halsteren is SMS-Alert een aantal malen ingezet om mensen te informeren over onder andere de evacuatie. In december werd veelvuldig gebruik gemaakt van SMS-Alert tijdens de grote stroomstoring in de Bommelerwaard. SMS-Alert was een uitstekend middel om mensen te informeren aangezien veel andere middelen als TV en radio niet werkten.

Deelnemende regio's
De aangesloten regios zijn: Midden & West Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Zuid-Holland-Zuid, Brabant Zuid-Oost, Gelderland-Zuid, Noord-Oost Gelderland, Brabant-Noord, Flevoland en KLPD. Verwacht wordt dat in 2008 nog meer korpsen aan zullen sluiten bij SMS-Alert. In 2009 zullen naar verwachting alle korpsen in Nederland werken met SMS-Alert.

Aanmelden
Dat gaat heel eenvoudig door een sms-je te sturen naar 8844. In het SMS-bericht moet de code van de politieregio staan (bijvoorbeeld PMWB, PGZ, PZHZ etc.), gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder. Kijk op www.politie.nl om te kijken of SMS-Alert in de buurt actief is. (Om te weten onder welke regio uw postcode valt en of SMS-Alert bij u actief is kunt u kijken op www.politie.nl ). De abonnementsdienst is gratis, alleen voor het eerste aanmeldbericht kan een bedrag van de rekening of belbundel afgeschreven worden. De sms-berichten die de politie verstuurt, ontvangt de aangesloten wijkbewoner kosteloos, behalve wanneer hij of zij in het buitenland is.

Auteur: Willem van Hooijdonk