Wijziging Wmo is symptoombestrijding

15/02/2008 20:39



Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad



De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad is blij dat het kabinet een einde wil maken aan het oneigenlijk gebruik van alfahulpen in de thuiszorg. Toch is dit voor de CG-Raad slechts een begin. Zonder verdere stappen om de uitvoering van de Wmo te verbeteren, blijft deze wetswijziging symptoombestrijding.

De Wet maatschappelijke ondersteuning is in het leven geroepen om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen te bevorderen. Een volwaardige deelname aan de maatschappij is het doel. De manier waarop gemeenten de Wmo tot nu toe hebben uitgevoerd, staat hier haaks op. Veelal wordt een minimum aan zorg verleend. Het resultaat is veel negatieve publiciteit en talloze klachten van gedupeerde burgers.

Oplossen problemen
Het kabinet kiest nu voor het beperken van de gemeentelijke beleidsvrijheid als het gaat om alfahulpen. Daarmee zijn de problemen echter niet opgelost. De Wmo is veel breder dan alleen huishoudelijke verzorging; de wet beoogt zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Volgens de CG-Raad moeten gemeenten deze hoofddoelen van de wet eindelijk serieus gaan nemen. Alleen zo kunnen structurele problemen worden voorkomen en krijgen chronisch zieken, gehandicapten en ouderen de hulp en ondersteuning die ze nodig hebben.

Modelverordening
De gemeenten kunnen een eerste stap in de goede richting zetten door aanpassing van de modelverordening VNG. De huidige verordening maakt minimale zorg mogelijk en is strijdig met de geest van de wet.