Sociaal-Economische Raad

OPENBARE RAADSVERGADERING 15 FEBRUARI

7 februari 2008 - Volgende week vrijdag 15 februari komt de Sociaal-Economische Raad om 10.15 uur in openbare vergadering bijeen. U bent van harte uitgenodigd deze vergadering bij te wonen. Op de agenda staat een ontwerpadvies over evenwichtig ondernemingsbestuur. Ook bespreekt de raad het rapport Maatschappelijke Stages: een schat aan ervaringen, van het Jongerenpanel Maatschappelijke Stages. Bij dit agendapunt zullen een jonge werknemer, een jonge werkgever en een jong onafhankelijk lid het rapport toelichten.

Evenwichtig ondernemingsbestuur

Het ontwerpadvies over evenwichtig ondernemingsbestuur gaat over de vraag of in de besluitvorming in en over Nederlandse ondernemingen de belangen van werknemers voldoende worden meegewogen. Zou de positie van werknemers moeten worden versterkt en zo ja, kan dit gerealiseerd worden? Het ontwerpadvies gaat in op aspecten als:

- de wenselijkheid van spreekrecht voor de ondernemingsraad in de algemene vergadering van aandeelhouders;

- de betrokkenheid van werknemers bij fusies en bij benoeming en ontslag van bestuurders en commissarissen en

- de toegang tot het enquêterecht in het kader van de versterking van de positie van werknemers.

Maatschappelijke stages

Het Jongerenpanel Maatschappelijke Stages is vorig jaar door het dagelijks bestuur van de SER ingesteld, als experiment om jongeren meer te betrekken bij het werk van de SER. Het Jongerenpanel Maatschappelijke Stages bestaat evenals de SER uit ondernemers- en werknemersvertegenwoordigers en onafhankelijke leden. Aanleiding was het kabinetsvoornemen tot invoering van een verplichte maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs.

Het Jongerenpanel is voorstander van verplichte maatschappelijke stages. Zo kunnen alle scholieren ervaring opdoen met het leveren van een inzet voor de maatschappij. Wel moet voorkomen worden dat maatschappelijke stages regulier werk, beroepsgerichte stages of leerwerkplekken verdringen. De vormgeving van de maatschappelijke stage moet zoveel mogelijk aan de jongeren zelf worden overgelaten. Er is een grote variëteit aan stages mogelijk: in de zorg, maar bijvoorbeeld ook in de natuur, de sport, via een bedrijf, in de sociale sector of in het buitenland.