50 kinderen lossen mysterie op en slapen in Museon

15/02/2008 23:38

Museon

Op vrijdag 15 februari 2008 sliepen 50 kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar in het Museon in Den Haag. Deze 50 wetenschappers in de dop kregen deze avond een speciale spoedopleiding tot Forensisch Onderzoeker van Fred Lunenberg van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. Dit was absoluut noodzakelijk om de dader te kunnen ontmaskeren van het avondvullende programma rond de verdwijning van .... Wat is er gebeurd? Waar is het slachtoffer? Maar vooral: Wie heeft het gedaan en waarom? Theatergezelschap Mar & Co. speelde als inleiding op de avond 'Het grote detectivespel' waarna het echte werk begon. De kinderen waren druk doende met het verhoren van verdachten, het nemen van vingerafdrukken en het verzamelen van haren en schoenafdrukken. Allemaal bewijsstukken om tot de oplossing van het mysterie te komen. Na de ontmaskering van de dader was het tijd om een feestje te vieren waarna de onderzoekertjes moe maar voldaan, na het luisteren naar een spannend slaapverhaal, in de tentoonstelling ' Moordzaken, van vingerafdruk tot DNA-onderzoek' hun bed konden opzoeken!

Moordzaken, van vingerafdruk tot DNA-onderzoek
Iedereen kent de bekende politie-, detective- en Crime Scene Investigation series waarin geavanceerd technisch onderzoek door professionals wordt gedaan. 'Moordzaken' laat zien hoe dit in werkelijkheid gebeurt. Bezoekers kunnenvoor één keer ervaren hoe het voelt om deel uit maken van een CSI-team en door middel
van technisch sporenonderzoek de moord oplossen! Geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.Te zien t/m 21 september 2008.

Technieken
Verschillende technieken die gebruikt worden bij het oplossen van misdrijven komen aan bod, zoals het verrichten van sectie, stem-, DNA- en vezelanalyse en het nemen van vingerafdrukken. Nadat een analyse van de plek van de misdaad is gemaakt verzamelt de bezoeker hier de bewijsstukken voor de verschillende labs. Het lichaam wordt onderzocht en vervolgens worden de verschillende laboratoria bezocht. Het biometrisch lab geeft informatie over vingerafdrukken, stemherkenning en de rol van multimedia in de compositietekening. In het toxicologisch lab wordt bepaald of het slachtoffer alcohol in haar bloed had. Het ballistisch lab vertelt meer over de kogel uit het slachtoffer en hier kom je meer te weten over voetafdrukken. DNA van gevonden haar en huidschilfers wordt onderzocht in het DNA-lab en tenslotte is het mogelijk in het vezel lab vezels van kleding te analyseren.

Activiteiten
Kijk voor speciale activiteiten voor rechercheurs tussen de 8 en 14 jaar op www.museon.nl

Samenwerking
De expositie is een samenwerkingsverband van Montréal Science Centre, Museon Den Haag, het Nederlands Politiemuseum en het Nederlands Forensisch Instituut.

Educatie en activiteiten
Bij de tentoonstelling verzorgt het Museon educatieve programma's voor groepen.

Museon
Het Museon communiceert door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij, naamsvermelding fotograaf verplicht: E. Olierook/PR Museon) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.museon.nl