Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlands Kampioenschap studententeams in februari 2008

Op zaterdag 16 en zondag 17 februari 2008 zal in Nijmegen het derde officiële Nederlands Kampioenschap voor Studententeams, de Royal Haskoning Chess Challenge 2008, worden georganiseerd. Het kampioenschap is gepland in februari in verband met het Wereldkampioenschap voor studenten, dat in maart wordt gespeeld. Royal Haskoning is opnieuw de hoofdsponsor van het Nederlands Kampioenschap voor studententeams.

Aan de Royal Haskoning Chess Challenge kunnen 16 teams van 4 spelers deelnemen. Alleen de sterkste vier teams plaatsen zich voor de finale op zondag. Aan deze finalisten zal tevens een
overnachtingsmogelijkheid in Nijmegen worden aangeboden.

Een team bestaat uit vier spelers, die als student aan een onderwijsinstelling in een en dezelfde studentenstad zijn ingeschreven. De deelnemers moeten geboren zijn tussen 1 januari 1980 en 31 december 1990. Een team bestaat uit vier spelers, onder wie minimaal één vrouw en minimaal één man. Het inschrijfgeld per team is EUR 40,-.

Voor de finalisten op 17 februari is per team het volgende prijzengeld beschikbaar:

1e prijs: EUR 1.000, 2e prijs: EUR 600, 3e prijs: EUR 300, 4e prijs: EUR 100.
Het winnende team ontvangt tevens een verzorgde uitzending naar het Wereldkampioenschap Studenten (3-11 maart 2008) in Novokuznetzk, Rusland.

Aanmelden is mogelijk door uiterlijk 10 januari 2008 het digitale aanmeldformulier op de toernooisite geheel in te vullen. Mocht u vragen hebben over de opzet of wilt u ondersteuning (schaakspellen, klokken, speelsysteem, schaakregels) voor het organiseren van een voorronde, dan kunt u contact opnemen met Eric van Breugel op het bondsbureau (023-5254025).

Alle verdere informatie is te vinden op de toernooisite www.schaakbond.nl/chess-challenge.

---

Data Halve Finale A meisjes bekend

Als kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap voor de Jeugd 2008 in Venlo zullen opnieuw voor de categorie Meisjes A aparte halve finales worden georganiseerd. Deze halve finales zullen plaatsvinden op 23 en 24 februari 2008 in Hilversum. Indien het aantal deelneemsters hoger is dan acht is er een vervolgwedstrijd op zaterdag 5 en 6 april 2008 op een nog nader te bepalen locatie.

De opzet is gelijk aan die van dit jaar, met dien verstande dat in het eerste matchweekend zo veel mogelijk matches plaatsvinden en alleen bij meer dan acht deelneemsters de extra benodigde matches doorschuiven naar het tweede weekend. In dat geval hebben een of meerdere van de hoogst geplaatste speelsters vrij in het eerste matchweekend.

Het deelnemersveld van de Halve Finale A meisjes komt als volgt tot stand:

- meisjes die zich plaatsen via de regionale kampioenschappen: maximaal 13 meisjes kunnen zich plaatsen. Regionale bonden kunnen hun vertegenwoordigsters tot uiterlijk 1 februari 2008 aanmelden;
- meisjes die een vrijplaats toegekend krijgen: gegadigden kunnen een vrijplaats aanvragen bij de Technische Commissie eveneens voor 1 februari 2008;

- persoonlijk gerechtigden: daarvoor in aanmerking komende titelhoudsters of leden van de Jong Oranje selectie kunnen zich opgeven tot uiterlijk 1 februari 2008.

Na sluiting van de aanmeldingen wordt een ranglijst opgesteld. De hoogste zes ratinghoudsters van deze lijst op basis van de KNSB-ratings van 1 februari 2008 ontvangen een vrijstelling voor het NK A meisjes in Venlo.

Het reglement van de Halve Finale A meisjes is op de website bij reglementen te vinden. Op de website van de KNSB zal via de button Halve Finale NK Schaken Hilversum tevens de nodige informatie worden gegeven over de Halve Finales A meisjes.

---