Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 23 januari 2008

Ferdi - Hortisculpturen Perspresentatie 15 februari 12.00 uur 16 februari t/m 1 juni 2008 in Museum Het Valkhof

Mother's Invention
Hout, schuimplastic, 'borg fabrics' kunstbont, h. 220 cm Foto: Egon Notermans

Portret Ferdi
Fotograaf: Eddy Posthuma de Boer

Sinds lange tijd is er weer een omvangrijke solotentoonstelling van de unieke beeldend kunstenares Ferdi (Arnhem 1927-1969 Baarlo). Centraal staan de Hortisculpturen, die Ferdi vanaf 1966 vervaardigde: felgekleurde objecten opgebouwd uit vlechtwerk, schuimplastic, kunststof en bont, die lijken op reuzenbloemen en -insecten. Ze ogen tegelijk zinnelijk en dreigend, giftig en onweerstaanbaar en ademen de geest van de jaren zestig. De tentoonstelling is opgebouwd als een spectaculaire installatie, waarin de Hortisculpturen in de spotlights staan. De bezoeker betreedt een onbekende wereld van vleesetende planten, die ook dierlijk en menselijk zijn, erotisch, mysterieus en speels. Naast circa 15 Hortisculpturen is er een film te zien over haar werk, in 1955 in Parijs gemaakt door haar echtgenoot beeldend kunstenaar Shinkichi Tajiri. Gelijktijdig verschijnt een overzichtsboek van haar leven en werk, samengesteld door de familie Tajiri in samenwerking met Museum Het Valkhof. De tentoonstelling is van 16 februari tot en met 1 juni 2008 te zien in Museum Het Valkhof.

De Hortisculpturen van Ferdi ademen de geest van de jaren zestig: psychedelisch, grensverleggend, speels, kleurrijk, popmuziek en flower power. In haar persoonlijkheid, haar verschijning en haar kunst had Ferdi een uitgesproken symboolwaarde voor deze bloemrijke jaren zestig, met zijn nieuwe kleuren, onconventionele materialen en thematische verbeeldingskracht. Ferdi had een intuïtie voor de goede sfeer, de aansprekende enscenering, de juiste attributen. Vooraanstaande fotografen als Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Frans Zwartjes en Leonard Freed hebben haar als cultfiguur geportretteerd. Uitgesproken kleding en aparte sieraden waren belangrijk om haar creatieve identiteit te onderstrepen. Uit haar houding sprak een artistiek zelfbewustzijn als beeldend kunstenares in een tijdperk, waarin de vrouwen hun plaats in de kunstwereld nog moesten bevechten.

Tijdens de expositie wordt de film 'Ferdi' vertoond, gemaakt door Shinkichi Tajiri, 1955, (16 mm, zw/w, 10.40 min.). Deze sfeervolle documentaire toont Ferdi bezig met het lassen en vormen van haar sieraden. De beelden van de insectachtige sieraden vloeien over in de voorstelling van echte insecten.

Gelijktijdig verschijnt een overzichtsboek van haar leven en werk, samengesteld door de familie Tajiri in samenwerking met Museum Het Valkhof.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-3608805, www.museumhetvalkhof.nl Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur

Einde persbericht

Voor informatie/interviews: afdeling marketing en PR, Jannemarie van den Brand: j.vandenbrand@museumhetvalkhof.nl . Tel: 024-360 88 05. Beeldmateriaal is te downloaden op de website www.museumhetvalkhof.nl onder pers / beeldbank.

Aanmeldings- en bestelformulier voor de media

Persvoorbezichtiging vrijdag 15 februari om 12.00 uur in

Museum Het Valkhof Nijmegen

Ferdi - Hortisculpturen
16 februari t/m 1 juni 2008
Museum Het Valkhof Nijmegen

Persfoto's kunt u downloaden via www.museumhetvalkhof.nl.

Dit formulier kunt u faxen naar F 024 360 86 56 of per email verzenden aan j.vandenbrand@museumhetvalkhof.nl

Jannemarie van den Brand, marketing & pr, Kelfkensbos 59, Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen, NL

T: +31-(0)24-360 88 05/ F (0)24-360 86 56 I: www.museumhetvalkhof.nl

Jannemarie van den Brand
medewerker marketing & pr