Gemeente Spijkenisse


Gerestaureerde toren Dorpskerk open voor publiek

04 februari 2008

Dorpskerk Spijkenisse - kerktoren
De toren van de dorpskerk van Spijkenisse wordt op zaterdag 16 februari officieel weer in gebruik genomen. Na een 275.000 euro kostende opknapbeurt kan de karakteristieke scheve kerktoren er dan weer een jaar of zeventig tegenaan.

Bewoners kunnen op dinsdag 19 februari van 10.30 uur tot 12.00 uur de toren binnen bezichtigen. Stadsbeiaardier Bas de Vroome geeft op dinsdag 26 februari van 11.00 uur tot 12.00 uur een concert, waarvoor bewoners verzoeknummers kunnen aanvragen. De verzoeknummers kunnen gemaild worden naar gemeente@spijkenisse.nl ter attentie van mw. R. Breevaart.

De laatste grote opknapbeurt van de toren van de Dorpskerk vond plaats in 1933 en 1934. Toen werd onder andere de fundering van de toren aangepast. Vorig jaar werd duidelijk dat de toren opnieuw een grote opknapbeurt nodig had. De restauratie werd aangemeld voor subsidie. Toen echter bleek dat daar de komende jaren niet op hoefde te worden gerekend, besloot de gemeente als eigenaar van de toren om zelf de restauratie te bekostigen. Een gespecialiseerde aannemer heeft de restauratie uitgevoerd.

De haan en de wijzers van de klok zijn opnieuw verguld. De computer zorgt ervoor dat de klok netjes op tijd loopt en van de toren zijn de gevelstenen aangeheeld en de muren opnieuw gevoegd met een speciale mortel. Daarbij is er ook een coating tegen graffiti aangebracht. De druiplijsten op de steunberen zijn gerepareerd en de houten galmborden in de toren zijn vervangen en voorzien van vogelgaas. Verder is het hout van de dak vervangen en aan de buitenkant bekleed met koper. Ook het vlaggenmastluikje en de smeedijzeren constructie voor de vlaggenmast is aangepast.

Verder liggen er nieuwe leien op het dak en zijn er ventilatiekappen voorzien van vliegengaas aangebracht. In de toren zijn als ladders vervangen door vaste trappen en voor de jaarlijkse inspectie van de Monumentenwacht zijn er nieuwe klimbeugels bevestigd. Tot slot is de bliksembeveiliging vernieuwd en heeft de toren een nieuwe elektrische installatie gekregen.