Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Royal Haskoning Chess Challenge op 16 en 17 februari Op zaterdag 16 februari zal in Nijmegen het startschot gegeven worden voor de Royal Haskoning Chess Challenge 2008, het derde officiële Nederlands Kampioenschap voor Studententeams.

Onder auspiciën van Studentensport Nederland (SSN) en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) zullen de studententeams uit Delft, Rotterdam, Groningen en Utrecht onderling gaan uitmaken welk team zich Studententeamkampioen van Nederland mag noemen en de uitzending naar het WK Studenten in Novokuznetzk in Rusland verdient. Alle teams treffen elkaar tweemaal.

Maar liefst drie Internationale Grootmeesters behoren tot het deelnemersveld. Jan Smeets voor Rotterdam, Jan Werle voor Groningen en Daniel Stellwagen voor Utrecht. De complete spelerslijst staat op de website www.schaakbond.nl/chess-challenge.

Individueel toernooi
Dit jaar doen helaas geen teams mee uit de andere studentensteden. Het organisatiecomité heeft hierop besloten de sterkste spelers uit de andere studentensteden in individuele vierkampen te laten strijden.

Zij maken hierdoor tevens kans op de wildcard (vijfde plek) voor de uitzending naar het Wereldkampioenschap. De individuele vierkampen spelen een enkelrondig toernooi op zondag 17 februari. Deelname hieraan is alleen mogelijk op grond van uitnodiging. Er is nog een enkele plaats vrij. Studenten die voor deze groepen in aanmerking willen komen kunnen zich uiterlijk maandag 4 februari bij het bondsbureau melden (bondsbureau@schaakbond.nl). De deelnemers aan de invitatiegroepen zullen voor 8 februari bekend gemaakt worden. Eric van Breugel

---

Predrag Nikolic wint Noteboom-toernooi voo de tweede keer

Grootmeester Predrag Nikolic heeft het Noteboom-toernooi in Leiden voor de tweede achtereenvolgende keer gewonnen. Ook vorig jaar was hij al eerste. Nikolic eindigde op 5½ uit 6. Die score werd ook behaald door John van der Wiel. Laatstgenoemde had echter minder weerstandspunten en Sonneborn punten. Nikolic en Van der Wiel speelden niet tegen elkaar.

Het toernooiverslag is te lezen op de toernooisite. Daar vindt u ook de volledige eindstand. Er waren 258 deelnemers.
---

Deelnemerslijst Halve Finale Meisjes A bekend

De deelnemerslijst van de Halve Finale van het Nederlands Kampioenschap voor Meisjes A is bekend. Op grond van de ranglijst per
1 februari 2008 hebben de hoogste zes speelsters een vrijstelling ontvangen voor het spelen van de halve finale. Deze zes hebben zich direct geplaatst voor het NK A meisjes in Venlo. Het zijn: Martine Middelveld, Lisa Hortensius, Leonore Braggaar, Talitha Munnik, Kristianne Tempelmann en Lucia Brandenburg.

Vier deelneemsters hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de tweede ronde van de Halve Finale A meisjes op 5 en 6 april in Hilversum. Deze wedstrijd wordt gespeeld op dezelfde locatie als de Halve Finales Algemeen en Vrouwen.

De overige speelsters spelen op zaterdag 23 en zondag 24 februari de eerste ronde van de Halve Finale A. Ook deze wedstrijd valt samen met de Halve Finales voor het NK Algemeen en het NK Vrouwen. Er wordt gespeeld in het Raadhuis van de Gemeente Hilversum, Dudokpark 1, 1217 JE Hilversum.

Alle verdere toernooi-informatie is te vinden op de site www.schaakbond.nl/nk2008/hf.

---

Ratinglijsten van februari gepubliceerd

De ratinglijsten van februari 2008 zijn gepubliceerd. Deze zijn berekend volgens de nieuwe methode. U vindt ze op deze site bij Ratinglijst.

Ook is er een nieuw programma om alle resultaten gedetailleerd te bekijken. Jan Schut heeft in samenwerking met de ratingcommissaris Micha Jans een programma ontwikkeld waarmee alle resultaten van wedstrijden gespeeld voor de laatste ratinglijst bekeken kunnen worden. Dit programma kan worden opgehaald via deze link. Nadat het programma uitgepakt is kan Knsbviewersetup.exe geactiveerd worden. Na installatie zijn alle resultaten op toernooiniveau en op spelerniveau te bekijken.

---

SpeelZ thema-avond in regio West

Op woensdagavond 30 januari kwamen 14 vertegenwoordigers van schaakverenigingen uit de regio West bijeen in Voorburg om te praten over het schoolschaakproject SpeelZ. Hoewel het aantal deelnemers wat tegenviel maakte het enthousiasme van presentatoren en deelnemers alles goed.

Na een openingswoord van voorzitter Bob Barbier van de HSB schetste ondergetekende de doelstellingen van de KNSB met betrekking tot SpeelZ, en ervaringen bij bezoek van scholen in Lansingerland. Er moeten dit jaar zo'n honderd scholen aan het schaken worden gezet, maar gezien het enthousiasme op bezochte scholen lijkt dat zeker haalbaar! Wel moet er energie gestoken worden in het bezoek van scholen. Schaakverenigingen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen en zullen op termijn ook profiteren van schakende scholen.

Daarna liet Alex van der Most zien dat je ook heel goed schaakles kan geven op het elektronische smartboard, dat op veel scholen het krijtbord gaat vervangen. Vervolgens was de bühne voor Poulien Knipscheer, die eerst iedereen aan het werk zette met wat schaakpuzzels uit de SpeelZ kist. Poulien zal in de regio West het SpeelZ project ondersteunen met professionele schaaklessen. Dat kunnen de schaaklessen op een school zijn, maar ook een korte cursus voor leerkrachten of ouders die de lessen op een school willen gaan verzorgen. De boodschap van Poulien was dan ook 'alles is mogelijk'.

De avond werd afgesloten met een informele borrel, waarna gastheer Jan Nienhuis (Haagse Schaakbond) zijn laatste SpeelZ kisten uitdeelde. Al met al een inspirerende avond, die weer aanknopingspunten geeft om SpeelZ tot een succes te gaan maken.
Eric Hoogenes, KNSB Service Punt West