Persberichten

Badkamertrends en designsanitair op Baden in Holland

Publicatiedatum: 13-02-2008

Een badkamer anno 2008 staat voor rust en ruimte, een plek om te ontspannen zonder al te veel tierelantijnen. Hoe dit er in de praktijk uitziet, is te zien op de tweejaarlijkse sanitairbeurs Baden in Holland, op 16 en 17 februari aanstaande in Jaarbeurs Utrecht. 120 binnen- en buitenlandse deelnemers tonen de laatste badkamertrends en het nieuwste designsanitair. 32 volledig ingerichte badkamers laten zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is: veel!


Wie de smaak te pakken heeft laat ter plekke een badkamerontwerp-op-maat maken bij De Ontwerpfabriek. Bij binnenhuisarchitecte Cynthia Sombogaard bijvoorbeeld. Sombogaard: "Er is een sterk stijgende belangstelling voor de badkamer. Na de keuken en woonkamer komt nu ook de badkamer serieus aan bod als het gaat om het ontwerp en de inrichting. Steeds vaker wordt de badkamer actief bij de slaapkamer betrokken, waardoor het geheel een hoog ontspanningsgehalte krijgt. Hierbij staan rust en ruimtelijkheid voorop, waarbij geregeld een flinke dosis technisch vernuft om de hoek komt kijken. Volledig weggewerkte kranen bijvoorbeeld of een douche die haar gebruiker herkent, al is dat laatste nog wel toekomstmuziek."

Opmars van de douche
Sombogaard:"Uiteraard moet de badkamer functioneel zijn, maar hij vervult ook steeds vaker de rol van relaxruimte. Zozeer zelfs dat het qua design bijna een verlengstuk van de woonkamer wordt. Qua ontwerp zie je bijvoorbeeld dat er meer met de ruimte wordt gespeeld. Dus niet standaard al het sanitair tegen de wanden, maar bijvoorbeeld subtiel weggewerkte opbergruimtes en een prominente rol voor de douche. Was de douche voorheen vaak niet meer dan een stortbak met een gordijn, tegenwoordig mag hij gezien worden. Zo zie je veel fraaie inloopvarianten, met een strak doorgetrokken tegelvloer. Wie de ruimte heeft, kiest voor een lekker groot model waar je ook met zijn tweeën onder kan. Dankzij technische snufjes als een douchekop met LED-verlichting in verschillende kleuren, wordt douchen een ultiem relaxmoment. In de toekomst 'herkent' de douche ons met behulp van een persoonlijke USB-stick en worden we automatisch getrakteerd op de juiste straal en temperatuur water."

Technisch vernuft
Het technisch vernuft in de badkamer blijft niet beperkt tot de doucheruimte. Kranen met safe touch technologie zorgen er bijvoorbeeld voor dat kraanhuizen op een veilige temperatuur blijven. Ook handig zijn de wastafelkranen met een ingebouwde sensor. Sombogaard: " Wat het bad betreft kun je in plaats van kunststof en plaatstaal tegenwoordig ook kiezen voor een uitvoering in beton, natuursteen en zelfs hout. En wie liever naast elkaar dan tegenover elkaar ligt plaatst simpelweg een breed duobad. Ter aanvulling van een whirlpoolsysteem, kun je tegenwoordig ook zelf lichttherapie ondergaan in de badkuip. Als de ruimte het tenslotte toelaat is er verder van alles mogelijk op het gebied van stoomcabines en sauna's in de badkamer."

Recht of rond
Wat betreft de trends op kleur- en vormgebied signaleert Sombogaard het volgende: "Momenteel domineren wat betreft sanitair nog steeds het minimalistische grijs en wit en de hoekige vormen. Daar komt echter verandering in; ontwerpers reiken weer naar warmere kleuren en de gebruikte materialen krijgen ronde organische vormen. Wat tegels betreft blijven de grote formaten voorlopig onverminderd populair. Daar tegenover staan de smalle 'strokentegels'; tegels met dezelfde kleur als de vloertegels die tegen de wand worden gebruikt. Geen lange lijnen, maar subtiele smalle stroken die het grote tegelwerk onderbreken."

Ontwerp op maat
Tijdens Baden in Holland kunnen bezoekers bij De Ontwerpfabriek terecht voor een badkamerontwerp- op-maat. In totaal zitten twee dagen lang 12 ontwerpers klaar om samen met bezoekers een ontwerp-op-maat te maken, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en eisen waaraan de badkamer moet voldoen. Het (gratis) schetsontwerp kan men mee naar huis nemen. Ook is het bij De Ontwerpfabriek mogelijk om ter plekke met een maquette een ontwerp op ware grootte te maken. Met behulp van modelelementen kan men zo ervaren hoe de eigen badkamer er met een andere indeling uit komt te zien. Wie thuis nog even door wil passen en meten neemt de gratis CD-rom 'Bron van Inspiratie' mee. Naast De Ontwerpfabriek zijn er nog meer locaties op de beurs waar men ontwerpen kan laten maken. Aan de hand van de Ontwerproute komt men automatisch langs de verschillende deelnemers die een passend ontwerp kunnen verzorgen.

Baden in Holland
Zaterdag 16 en zondag 17 februari laten meer dan 120 fabrikanten uit binnen- en buitenland zien wat zij in huis hebben op het gebied van sanitair. Van vloertegel tot hightech douchekop en van het nieuwste model badkuip tot designradiator. Baden in Holland is de meest complete sanitairbeurs van Europa, waar gegarandeerd de laatste trends en noviteiten op het gebied van sanitair te zien zijn. Nieuw dit jaar zijn de ruim dertig volledig ingerichte badkamers, van basic tot ultramodern. Verder o.a. een overzicht van de nieuwste designradiatoren, een presentatie van de winnende ontwerpen van de Badkamer Design Awards en de presentatie 'Flush' van jonge ontwerpers uit Aken met nieuwe ontwerpen voor toiletpotten.

Praktisch
Baden in Holland, 16 en 17 februari 2008, Jaarbeurs Utrecht. Open: zaterdag 16 februari: 9.30-18.00 uur, zondag 17 februari 9.30-17.00 uur. Entree: ¤ 12,- aan de kassa, ¤ 10,- in de online voorverkoop. Kinderen tot 12 jaar gratis entree. Zie voor meer informatie www.badeninholland.nl . Een afspraak maken voor een ontwerp-op-maat kan ter plekke.


-.-.-.-.-

Noot voor de redactie (