Gemeente Harenkarspel


Vier leden kunstcommissie uitgezwaaid

Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis is afscheid genomen van vier mensen van de Kunst-adviescommissie. Mevrouw A. Wester-Wigchert en de heer T. Mosch uit Warmenhuizen namen afscheid, evenals mevrouw A. Schuurman en mevrouw B. Dekker-Keesom uit Waarland. Zij ontvingen elk een boeket en cadeaubon.

Wethouder Myrthe Scheltema de Heere heeft hen hartelijk bedankt voor hun enthousiaste inzet voor de openbare kunst in Harenkarspel. "Jullie staat van dienst is groot. We weten bijvoorbeeld dat alle kunstaankopen in het gemeentehuis op advies van jullie zijn gedaan. De exposities worden door jullie georganiseerd. De beelden die buiten staan, zijn er mede dankzij jullie gekomen. En vorig jaar is door jullie de kunstfolder gepubliceerd." kunstcom
Theo Mosch (73) en Ans Wester (70) hebben veertien jaar gefunctioneerd in de kunst-adviescommissie. Anneke Schuurman (63) vijf jaar en Bep Dekker (63) twee jaar. Zij kwamen in de commissie vanwege hun creativiteit en affiniteit met kunst. Elk van hen is actief op kunstzinnig gebied. Mevrouw Schuurman is bijvoorbeeld mede-organisator van meerdere exposities, zoals de kunsttiendaagse van Bergen. Mevrouw Dekker schildert al bijna dertig jaar en geeft er ook les in.

De beelden in de dorpen van de gemeente zijn mede op advies van de vertrekkende leden van de kunstcommissie aangekocht. In Dirkshorn De Vis, in Sint Maarten De Keuvelaars, in Tuitjenhorn het beeld van sterrenkundige Gerard Kuiper, in Waarland vrouwe Sabina en in Warmenhuizen De Sporters. "Dat begeleiden vond ik heel leuk", vertelt Theo Mosch. "Ik herinner me nog heel goed dat we naar het atelier van Gosse Dam gingen in Dokkum. Hij maakte het beeld van Gerard Kuiper dat nu in de Bladstraat in Tuitjenhorn staat. Toen ik het beeld voor het eerst zag, leek het me wel een uit het communistisch regime. Maar in de ruimte zoals het nu staat, is het prachtig. Ook de onthulling was geweldig, de dochter van Kuiper en wetenschapper Chriet Titulaer waren er bij." Warmenhuizen was het laatste dorp dat een kunstwerk mocht uitzoeken. "Het was al snel duidelijk dat het beeld de plaatselijke sportiviteit moest uitdragen. Warmenhuizen heeft een elfstedenwinnaar: Westra. Hij kwam in 1944 met een hele groep over de streep. Dus hij is vereeuwigd in het beeld. Maar wielrenners zijn er ook in Warmenhuizen, heel goede. Dus zie je ook deze sport."

De exposities in het gemeentehuis zijn eveneens in handen van de kunstcommissie. Dat vergt veel voorbereiding: planning, keuring (een foto zegt niet alles), de beste wijze van exposeren vinden etc. "Het leuke is om een goede combinatie te maken met de kunstwerken op de kubussen en de schilderijen aan de wand", zegt Ans Wester. De kunstcommissie doet heel veel zelf, zo hebben ze bijvoorbeeld ook de witte kubussen opgeknapt. De vertrekkende adviseurs geven desgevraagd enkele tips aan hun opvolgers: "Ik zou het erg mooi vinden als er in de vijver een kunstfontein komt bij het gemeentehuis", zegt Mosch. "In de vorm van een kunstwerk dat past bij Harenkarspel. Een tulp of kool, dan leeft het ook bij de mensen." Een andere tip is dat de kubussen in de hal van het gemeentehuis nooit leeg horen te zijn. "We vonden het altijd leuk om zoveel mogelijk mensen de kans te geven te exposeren. Uit alle groepen van de bevolking, ook kinderen bijvoorbeeld of mensen met een handicap." Het allernieuwste kunstwerk dat nog op advies van de kunstcommissie in oude samenstelling is aangekocht, is het beeld dat in woonwijk Tuitjenhorn Oost zal komen. Dit beeld wordt medio april 2008 onthuld. De kunstcommissieleden die nu afscheid hebben genomen, ontvangen uiteraard een uitnodiging voor de onthulling. Binnenkort wordt de vernieuwde kunstcommissie ingesteld. Het is nog niet bekend wie daarin zullen plaatsnemen.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600