Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederlander benoemd tot speciaal EU-gezant Kosovo

16 feb 2008 | De Nederlander Pieter Feith is benoemd op de belangrijkste diplomatieke post van de Europese Unie (EU) in Kosovo. Hij zal ter plekke een sleutelrol spelen bij het bevorderen van de stabiliteit van het gebied. Feith wordt daarmee de meest zichtbare vertegenwoordiger van de EU in Kosovo.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) reageerde verheugd op het bekend worden van de benoeming: "De speciaal gezant van de EU in Kosovo is een boegbeeld. Het is goed nieuws dat de keuze voor deze zeer belangrijke positie juist nu op een Nederlander is gevallen. Ik ben ervan overtuigd dat Pieter Feith de situatie de komende maanden met veel verstand van zaken zal aanpakken."

De EU heeft vandaag het startschot gegeven voor een civiele missie in Kosovo. EULEX, zoals de missie is genoemd, zal onder andere de politie, justitie en douane van Kosovo ondersteunen. De Europese Unie heeft herhaaldelijk aangegeven klaar te staan om bij te dragen aan duurzame stabiliteit in Kosovo. Op dit moment wordt die rol nog voornamelijk vervuld door de Verenigde Naties.

De speciaal gezant is een spin het web, en houdt contacten met het hoofd van de EU-missie, met de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenland en Veiligheidsbeleid van de EU en de lidstaten van de Europese Unie.

Pieter Feith was eerder plaatsvervangend directeur-generaal bij de Raad van de Europese Unie en werkte nauw samen met de toenmalige secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana. Daarvoor werkte Pieter Feith lange tijd als diplomaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Feith wordt de eerste speciaal gezant van de Europese Unie in Kosovo, en is benoemd tot 28 februari 2009.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl