KNHS


Evenemententerrein KNHS Centrum ondergaat metamorfose

16 februari 2008

ERMELO (KNHS) - Het bijna twee hectare grote evenemententerrein van het KNHS Centrum in Ermelo ondergaat momenteel een enorme metamorfose. De graspiste gelegen voor de tribune maakt plaats voor een piste met daarin een Agterberg bodem. Op dit moment wordt er met twee graafmachines, diverse tractoren en dumpers hard gewerkt om de deadline van 1 mei te halen.

Volgens George de Jong, directeur topsport van de KNHS, was het absoluut noodzakelijk de hoofdpiste grondig aan te pakken. "Het evenemententerrein wordt ieder jaar intensiever gebruikt, waardoor het soms moeilijk was optimale terreinomstandigheden te realiseren. Omdat we met het centrum grote plannen hebben richting activiteiten - denk daarbij ook aan het EK dressuur voor junioren en young riders wat we in Nederland willen gaan organiseren - was het absoluut noodzakelijk dit terrein aan de eisen van deze tijd aan te passen. Daarbij komt bovendien dat als er nieuwe ontwikkelingen zijn wij als bond het ons niet kunnen permitteren daarin niet mee te gaan". Ton Agterberg: "Gras is prima, mits je het niet alleen goed onderhoudt, maar het ook rust moet kunnen gunnen. Daarnaast ben je voor een optimale grasbodem sterk afhankelijk van het weer. Met een toenemend aantal evenementen op dezelfde grasmat heeft de grasbodem voortdurend meer te lijden en kost het herstel steeds meer tijd", aldus Agterberg.

Een paar jaar geleden werd een belangrijk gedeelte van het hoofdterrein al voorzien van een 'fiberturf' bodem. Deze zeer waterdoorlatende bodem wordt afgegraven en hergebruikt op de plaats waar het strodorp te vinden was. De grond die daar wordt afgegraven wordt te zijner tijd hergebruikt op de plaats waar marathon- en crosshindernissen worden gebouwd. Op de plaats waar de hoofdpiste lag komt een Agterberg bodem te liggen. Deze piste krijgt een formaat van 80 bij 100 meter, terwijl de afmetingen van de grasbodem in het strodorp een afmeting krijgt van 55 x 100 meter. Daardoor is het ook mogelijk om evenementen die een grasbodem nodig hebben gastvrij onderdak te bieden. De witte bungalow aan de rand van de piste krijgt de bestemming van restaurant en komt vrijwel aan de piste te liggen, waardoor ook vanaf het terras de wedstrijden gevolgd kunnen worden. Met deze afmetingen en bodem is de nieuwe piste bruikbaar voor alle disciplines, met dien verstande dat de bodem het maken van sliding stops in de westernsport helaas onmogelijk maakt.

"We gaan er voor om dit hippisch centrum een uitstraling te geven die in de omgeving past. Om deze landschappelijke inpassing te optimaliseren hebben we een landschapsarchitect in de arm genomen. Dit alles past in het ontwikkelde Meerjarenbeleidsplan, dat is opgemaakt ten aanzien van het centrum. Ook in de nieuwe piste zullen bomen een plaatsje vinden. Niet op een vaste plek, maar geplant in containers kunnen ze op iedere plaats in het terrein een tijdelijke positie innemen. Zo gaan we ook werken met een verplaatsbare sloot, waardoor we daarmee ook nooit voor een onverwachte verrassing kunnen komen te staan", aldus De Jong.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto: www.melissen.net