Studenten Erasmus Universiteit rijden 7000 km voor het goede doel


No budget en nothing to lose

ROTTERDAM, 20071219 -- De uitdaging is om met een oude auto - aanschafwaarde maximaal 500 euro - van Amsterdam naar Dakar te rijden. Een afstand van 7000 kilometer over gebaande maar vooral ook over ongebaande wegen. De Amsterdam-Dakar Challenge is de naam van dit avontuur en het doel is om geld bijeen te rijden voor goede doelen projecten in Afrika. De vrienden Wander de Vries en Marcel van der Heijden, beide laatstejaars student bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, nemen die uitdaging graag aan en zullen op 16 februari richting Dakar vertrekken. Het team heeft de toepasselijke naam Students2Dakar gekregen.

Unsupported challenge
De Amsterdam Dakar Challenge is een zogenaamde unsupported challenge. Dit betekent dat de organisatie alleen de route aangeeft en minimale ondersteuning biedt. Voor de rest is men op elkaar en de andere teams aangewezen. De route loopt vanuit Amsterdam door België, Frankrijk en Spanje. Hier wordt de oversteek gemaakt naar Afrika. Vanuit Fès in Marokko loopt het parcours via de westelijke Sahara door Mauritanië naar het eindpunt Dakar in Senegal. Vanuit hier trekken de teams door naar het buurland Gambia waar de auto's geveild worden voor het goede doel.

Het barrel
De auto waarmee de studenten het avontuur aangaan moet voor deze zware rit wel tegen een stootje kunnen. Over de keuze waren ze het snel eens: het moest een 4 wheel drive worden met een dieselmotor. Ze kwamen uit op een Nissan Patrol, bouwjaar 1990 en uitgerust met een 2.8 liter turbo diesel. De wagen wordt natuurlijk helemaal nagekeken en geprepareerd. Helaas zijn er een paar flinke tegenvallers. De carrosserie behoefte "enig" laswerk. "Je kan natuurlijk ook niet al teveel verwachten voor een auto van 500 euro, maar de gaten, of moet ik zeggen kraters in de carrosserie waren wel een flinke tegenvaller". Gelukkig heeft Wander in het verleden een lascursus gehad en zijn de nieuwboren automonteurs hard bezig met de herstelwerkzaamheden om de auto weer APK gekeurd te krijgen.

Het goede doel
"Behalve dat dit natuurlijk een enorme mooie uitdaging en avontuur voor ons is, nemen we de handschoen natuurlijk vooral op vanwege het goede doel", bekennen de beide heren. Alle deelnemers moeten namelijk een sponsorbedrag bijeen brengen voor een zelf uit te kiezen doel. Vorig jaar bedroeg dit bedrag maar liefst bijna 1 miljoen euro en daarvoor kunnen in Afrika heel veel lokale goede doelen en projecten worden gesteund. "Wij hebben ervoor gekozen om de J&M Roots Nurseryschool in Madiana village in Gambia te ondersteunen. We zijn studenten en willen graag een goed doel ondersteunen wat met onderwijs te maken heeft, omdat we zijn zelf in de gelukkige positie dat wij van (bijna) gratis top onderwijs hebben mogen genieten hier in Nederland en daar plukken wij de vruchten van. Verder geloven wij dat sterk dat goed onderwijs de sleutel is tot een betere toekomst. We hebben voor dit doel gekozen omdat het een kleinschalig en doelmatig project is wat op lokaal niveau directe hulp biedt. Wij wilden geen geld inzamelen voor een goed doel waarbij wij het idee hebben dat het geld niet terecht komt bij de mensen waarvoor het bedoeld is. Uiteindelijk hopen we met onze deelname 5000 euro voor het goede doel bij elkaar te rijden".

Geen budget
De kosten voor deelname aan de race hebben de heren begroot op ongeveer 4500 euro. Dit bedrag is de optelsom van het inschrijfgeld, de aanschaf van de auto, de kosten voor de uitrusting, brandstofkosten, kosten voor lokale verzekeringen, grenspassages, enzovoort. De studie bedrijfskunde van de beide heren komt bij de deelname aan de race dus nog goed van pas. "We betalen natuurlijk zelf een groot gedeelte van de kosten maar we zijn en blijven natuurlijk studenten. De rest van de kosten en het geld voor het goed doel proberen we via sponsoring van bedrijven binnen te krijgen. Wij zijn daarom hard op zoek naar zoek bedrijven die ons hierin willen ondersteunen. Als tegenprestatie krijgen deze bedrijven natuurlijk allemaal een mooie grote sticker op de auto en op de website. Uiteindelijk willen als een rijdende reclamezuil naar Dakar vertrekken. Maar de bedrijven moeten het toch vooral doen omdat ze het initiatief en het goede doel willen ondersteunen". Bedrijven kunnen het team sponsoren met materiaal of via de Adopt a Hero actie. Hierbij doneert een bedrijf een bedrag van 10 cent per kilometer. "De totale afstand van de rally ongeveer 7000 kilometer dus als we een stuk of 7 bedrijven kunnen vinden die ons op deze wijze willen ondersteunen gaan we ons doel zeker halen. En wees ervan overtuigd dat we er alles aan zullen doen om aan te komen!"





Students2Dakar