Ingezonden persbericht

JOVD tegen academicibelasting

DWARS en GroenLinks slaan de plank volledig mis

Den Haag, 12 februari 2008 - De JOVD verzet zich tegen het plan van DWARS om studenten middels een progressieve studietax de kosten van hun studie achteraf terug te laten betalen. De jonge liberalen willen de basisbeurs afschaffen, maar tegelijkertijd studenten de kans bieden tegen een lage rente te lenen. Aanstaande zaterdag gaan JOVD-voorzitter Jeroen Diepemaat en DWARS-voorzitter Joeri van der Hoff hierover in debat tijdens het JOVD Introweekend in Den Haag.

Volgens de JOVD moet er goed nagedacht worden over een hervorming van de studiefinanciering. "Het is goed dat DWARS meedenkt, maar deze plannen zijn stuitend! Op deze manier beloon je de slechte studenten, door hun studie te laten betalen door degenen die wel met veel succes hun opleiding hebben afgerond en een goede baan hebben gekregen", aldus Jeroen Diepemaat.

De JOVD is al tijden voorstander van afschaffing van de basisbeurs, mits studenten tegen een lage rente kunnen blijven lenen en de overheid de collegegelden voor het Middelbaar en Hoger Onderwijs op zich neemt. Diepemaat: "Studenten moeten de vrijheid hebben om te lenen en hiermee in zichzelf te investeren. Wanneer zij hun studie succesvol hebben afgerond en een baan hebben gevonden kunnen ze prima onder gunstige voorwaarden hun schuld afbetalen. De JOVD heeft in tegenstelling tot DWARS wel vertrouwen in de Nederlandse student."

Aanstaande zaterdag 16 februari om 16.30 uur zullen Diepemaat en Van der Hoff op het Algemeen Secretariaat van de JOVD (Herengracht 38a, Den Haag) met elkaar over het onderwerp in debat gaan. Diepemaat: "Ik zal mijn collega van DWARS stevig aan de tand voelen over dit socialistische plannetje en hem wijzen op de vele nadelen die eraan zitten, onder andere voor werkgelegenheid, kwaliteit van het onderwijs en de economie." Het debat zal plaatsvinden tijdens het Introweekend van de JOVD, waar behalve nieuwe JOVD-leden ook DWARS-aanhangers aanwezig zullen zijn.

* * *