Ingezonden persbericht


Beesten en Bloemen, hoe zal ik ze noemen?

Een interactieve expositie over de natuurordening door Linnaeus

Het Natuurmuseum Nijmegen opent zondag 17 februari 2008 de expositie Beesten en Bloemen, hoe zal ik ze noemen? Deze interactieve tentoonstelling maakt duidelijk waarom de mens vroeger en nu alles om zich heen wil ordenen. Inspiratiebron hiervoor is de Zweedse plant-kundige Carolus Linnaeus, die wereldberoemd is geworden met zijn indeling van het dieren- en plantenrijk. Op een speelse en actieve wijze ontdekken bezoekers hoe die natuurordening is ontstaan en dat de ordening in ons dagelijkse leven nog steeds speelt. Beesten en Bloemen, hoe zal ik ze noemen? is in het Natuurmuseum Nijmegen te zien tot en met 6 juli 2008.

Linnaeus (1707-1778) zorgde ervoor dat levende wezens met dezelfde uiterlijke kenmerken bij elkaar werden gebracht. Dieren die onder water zwemmen en eieren leggen zijn bijvoorbeeld vissen. Hij heeft er ook voor gezorgd dat alle levende wezens een universele Latijnse naam kregen. Zijn bijnaam luidde de Bloemenkoning. Maar daarmee blijft zijn baanbrekende indeling van het dierenrijk onderbelicht. De expositie laat op een luchtige en leerzame manier zien hoe en waarom zijn bijdrage nog steeds belangrijk is. Linnaeus' ordening van de natuur sluit aan bij de behoefte van de mens om te ordenen. Voorbeelden hiervan zijn een telefoonboek, een boekenkast of een besteklade.

Geïnteresseerden in de natuur(historie) en gezinnen met kinderen gaan zelf aan de slag met waarnemen, namen verzinnen en ordenen. Enkele onderdelen van de expositie zijn een rariteitenkabinet met vreemde voorwerpen, een video over een historische natuurontdekkingsreis, een animatiefilm over Linnaeus en een heuse plantenpeepshow! Ook is er een spelletjestafel waar van alles is te doen. Tel met een loep de meeldraden en stampers van de bloemen in de vaas. Zo weet je welke bloemen bij elkaar horen. Of breng de schelpen op naam met een zoekkaart. De tentoonstelling is geschikt voor bezoekers vanaf acht jaar.

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 3, - voor volwassenen en ¤ 1,50 voor kinderen en 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.