Florijn College Breda


Oosterhout start met MBO opleidingen

Misschien heb je het al in de krant gelezen of iemand horen zeggen:

Florijn College start MBO-opleidingen in Oosterhout

Het Florijn College start definitief met een aantal MBO-opleidingen in Oosterhout. Het gaat om de opleidingen Secretarieel, Bedrijfsadministratie en (op termijn) Detailhandel. Uniek is dat de lesvorm een bedrijfsmatige insteek krijgt, gebaseerd op het bestaande leerbedrijf Fast. Door de medewerking van de gemeente Oosterhout, dat zo een wens voor aanbod van beroepsonderwijs in vervulling ziet gaan, kan er al in augustus 2008 worden gestart.

In het beroepsonderwijs wordt momenteel hard gewerkt aan de invoering van competentiegericht onderwijs. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden en een goede beroepshouding, die nodig is om een bepaalde beroepstaak uit te kunnen voeren. Centraal in de opleidingen staat wat de student in de praktijk moet kunnen én weten. Een deel van de input daarvoor moet vanuit de kennis van bedrijven komen.

Samenwerking met het bedrijfsleven is dus van groot belang. Het Florijn gaat daar in Oosterhout nog een stap verder in en wil ook vóór het bedrijfsleven werken. Ton Flink, directeur van het Florijn College, legt uit: Eigenlijk doen we dat al. Twee jaar geleden hebben we in Breda een modern en innovatief leerbedrijf ontwikkeld, Fast (Florijn Administratief Studentenbedrijf). Dat vormt straks de basis van de opleidingen in Oosterhout. Studenten van verschillende niveaus werken onder toezicht van een laatste jaars MBO-student en een HBO-student aan echte opdrachten. Zo doen zij de boekhouding en administratie voor (sport)verenigingen, instellingen en stichtingen, die daarmee een deel van hun vrijwilligers ontlasten. In Oosterhout hebben studenten geen lesrooster, maar een werkdag van 09.00-16.00 uur. Zij werken aan opdrachten voor het Oosterhoutse bedrijfs- en verenigingsleven. Waar nodig volgen ze tussendoor relevante vakspecialisaties en talen. In Oosterhout kan deze lesvorm vanaf leerjaar 1 worden ingezet. Er wordt niet meer alleen uit de boeken geleerd of klassikaal les gegeven, maar de student is voornamelijk met praktijk bezig en leert dus in een contextrijke omgeving.

Om voldoende opdrachten te verkrijgen, worden binnenkort contacten gelegd met diverse netwerken. Ook de gemeente zal hierin meewerken. Zeker, wij zien het belang om vakkennis voor jonge mensen binnen onze gemeentegrenzen aan te kunnen bieden. Daar profiteren straks ook de bedrijven van, omdat ze medewerkers kunnen werven die al in de omgeving hebben gewerkt, hier contacten hebben en zo makkelijker vanuit de opleiding het werkveld in kunnen rollen, zegt de Oosterhoutse wethouder Eddi Oolhorst enthousiast.

Dat de keuze voor een MBO-opleiding op Florijn College viel, had enerzijds te maken met hun concept van leerbedrijf en de link die zo kan worden gemaakt met het bedrijfsleven, anderzijds met de bestaande Mavo-Mavo/Havo afdeling die het Florijn in Oosterhout heeft aan de Kruidenlaan. Ook komt een groot aantal studenten dat zich aanmeldt op het Florijn College in Breda uit de regio Oosterhout, Dongen en Made.


---

Via deze site kun je actuele stand van zaken bijhouden. In de brochure vind je een aanmeldformulier voor Oosterhout. Je kunt het ook downloaden.

Kom ook gerust een kijkje nemen tijdens onze Open Dag op zondag 17 februari tussen 10.00-15.00 uur, Mathildestraat 50 in Oosterhout.