Gemeente Breda

BREDA'S MUSEUM - PERSBERICHT

Passie - Afscheid van bisschop Muskens

Breda's Museum opent van zondag 17 februari tot en met 4 mei de deuren voor de afscheidstentoonstelling van bisschop Muskens. 'Passie' gaat over afscheid nemen en het loslaten. De expositie is volledig samengesteld uit de eigen bisschoppelijke collectie van Breda's Museum en toont het lijdensverhaal van Christus. De kruiswegstaties uit de voormalige Sint Barbara Kathedraal aan de Prinsenkade zijn de imposante blikvangers. Deze bisschopskerk werd in 1969-1970 gesloopt, maar Breda's Museum heeft de monumentale serie van veertien kruiswegstaties bewaard. De Bossche kunstschilder Frans van Beers schilderde ze tussen 1873 en 1882 in Antwerpen.

Een uiterst verfijnde tegenhanger van deze staties is een serie passieprenten van eind 16e eeuw van de hand van Goltzius. Hendrik Goltzius vertelt in zijn kopergravures het lijdensverhaal in twaalf scènes. Het accent in zijn passieprenten ligt veel meer op de gebeurtenissen vóór de kruisweg, zoals die in de Hof van Olijven en de geseling. De grootmeester van de grafiek op klein formaat is de Fransman Jacques Callot. Begin 17e eeuw maakte hij een passieserie van een wel heel eigenzinnige opzet. Slechts zeven platen zijn gereed gekomen maar het zijn stuk voor stuk wondertjes van compositie en beweging.

In de bisschoppelijke verzameling van Breda's Museum zijn met name voorwerpen van volksdevotie goed vertegenwoordigd. Bekend zijn de devotieprenten, waarvan er ook veel betrekking hebben op de passie. Ze zijn klein van omvang en minutieus uitgewerkt. Versierd met heel verfijnd snij- en schilderwerk, soms met inventieve applicaties zijn het kunstwerkjes op zichzelf. De tentoonstelling Passie geeft zo een beeld van de meest wonderlijke vormen van verering rondom het lijdensverhaal van Christus.

Een topstuk van volksdevotie is een monumentaal passiekruis met de zogeheten 'Arma Christi' oftewel de wapenen van Christus. Meteen bij binnenkomst is het te zien: een groot kruis, behangen met voorwerpen die scènes uit het lijdensverhaal symboliseren, zoals de nagels van het kruis, de haan die driemaal kraaide of de doornenkroon. Diezelfde symbolen blijken op tal van andere manieren inventief te worden verwerkt in devote voorwerpen. Zo is er een complete weergave te vinden op miniformaat in een glazen flesje, vergelijkbaar met de welbekende scheepjes in een fles. Een schitterend stuk volkskunst is een 18e eeuws houtsnijwerk met de 'Arma Christi'. Aan het einde van de tentoonstelling wacht de bezoeker nog een verrassing. Een absoluut hoogtepunt van 19e eeuwse borduurkunst is een passiekazuifel, ook afkomstig uit de vroegere Bredase kathedraal. Aan de verschillende geborduurde scènes op dit kazuifel is maar liefst vijf jaar gewerkt in het atelier van de zusters in Simpelveld.

De afscheidstentoonstelling van bisschop Muskens is tot en met 4 mei te zien in Breda's Museum.

Over Breda's Museum
Het kunst- en cultuurhistorisch museum van de stad Breda beheert een omvangrijke collectie. De stad Breda heeft grote delen van deze verzameling in bruikleen van de Stichting Stedelijk Museum en de Stichting Bisschoppelijk Museum, beide te Breda en de Vereniging Vrienden van Breda's Museum. Bijeen beheert het museum de Bredase kunstcollectie met kunstwerken uit de late middeleeuwen tot en met heden. Cultuurhistorische voorwerpen verwijzen naar het verleden. Denk daarbij aan de cultuur van de Nassau's, de Tachtigjarige Oorlog en de Vrede van Breda. Een groot deel van de cultuurhistorische collectie maakt ons veel duidelijk over de modernisering van de stedelijke samenleving in de 19e en 20e eeuw. De aanleg van de spoorlijn, het slechten van de vestingwerken, de industrialisatie en de ontkerkelijking hebben grote invloed op de manier waarop we Breda vandaag kennen en beleven. Breda's Museum confronteert mensen van nu met het leven, denken en werken van vroeger.

Breda's Museum | Chassépark | Parade 12-14, 4811 DZ Breda | www. breda-museum.nl | tel. 076-529 93 00 | Openingstijden: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur | Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.