GroenLinks

Mariko Peters bezoekt Pakistan tijdens verkiezingen

14 februari 2008

GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters bezoekt Pakistan van 17 tot 24 februari. Op 18 februari vinden de parlementaire verkiezingen plaats, die waren uitgesteld na grote onlusten volgend op de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto eind vorig jaar.

De in het afgelopen najaar door president Musharraf uitgeroepen noodtoestand is opgeheven, maar vele politieke activisten en onafhankelijke rechters en advocaten zitten nog vast. Er is geen vrijheid van onafhankelijke media. Volgens leiders van de brede Pakistaanse protestbeweging kunnen de verkiezingen onder zulke omstandigheden niet eerlijk of vrij verlopen. Toch hebben vrijwel alle politieke partijen hun medewerking aan de verkiezingen toegezegd.

Naast de politieke situatie is ook de veiligheidssituatie in de grensgebieden met Afghanistan reden voor het bezoek. In de onrustige grensgebieden bevinden zich immers de thuishavens van Taliban-strijders die de opstand in Afghanistan gaande houden. Inmiddels verspreidt een inheemse Pakistaanse Taliban-beweging zich ook verder uit in Pakistan. Volgens Pakistaanse oppositiebewegingen is de koloniale onderdrukking van die tribale gebieden één van de oorzaken van de wederopstand van de Taliban. Het monsterverbond van het Pakistaanse leger met conservatieve islamitische partijen werkt de Talibanisering in de hand. De gelijktijdige samenwerking van het leger met de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme maakt het regime - en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan - voor grote delen van de bevolking zeer impopulair.

Tijdens haar bezoek zal Peters daarom gesprekken voeren in Islamabad en Lahore met lokale verkiezingswaarnemers, de EU waarnemersmissie, vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke partijen (PPP, APDM, PML-N, TI, PML-Q) en onafhankelijke Pakistaanse intellectuelen en journalisten (waaronder Ahmed Rashid, Zahid Hussein, Pervez Hoodhboy, Nusrat Javed en Samina Ahmed van de Crisis Group). Daarnaast bezoekt zij aanvoerders van de brede protestbeweging, die is geïnitieerd door de Pakistaanse Orde van Advocaten (Athar Minaillah), en vertegenwoordigers van de mensenrechtencommissie (Asma Jehangir).

Peters hoopt dat haar reis bedraagt aan verbreding van de discussies in Nederland over de oorlog in Afghanistan. De ontwikkelingen in Pakistan zijn door de eeuwen heen intiem verbonden met die in Afghanistan. De ontwikkelingen in Pakistan zijn van directe invloed op belangrijke mondiale veiligheidsuitdagingen van de komende jaren: de problematische oorlog tegen terrorisme, het herstel van het Al-Qaeda netwerk, de gestage opkomst van extreem conservatief islamisme, het welslagen van de NAVO-missie in Afghanistan, en het voorkomen van verdere nucleaire proliferatie.