Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht www.nioweb.nl

Televisie
Nioscoop zondag 17 februari 2008, tussen 15.00 en 15.30 uur op Nederland 2 Herhaling op zaterdag 23 februari 2008 tussen 10.55 en 11.25 uur op Nederland 2

Geestelijke verzorging in de gevangenis

Sinds 1 januari 2008 zijn enkele islamitische geestelijk verzorgers officieel in dienst van het Ministerie van Justitie. Imam Mehmet Resit Uygun is al enige jaren werkzaam in de penitentiaire inrichting in Zwaag. Als geestelijk verzorger ondersteunt de imam gedetineerden tijdens hun verblijf in de gevangenis. NioScoop bezocht Uygun en sprak met enkele gedetineerden over het nut van de geestelijke verzorging.

Religie en geweld

Het slechte imago van de islam in het westen wordt mede bepaald door de terreurdaden die de laatste jaren plaatsvonden. Er wordt een link gelegd tussen religie, haat en geweld. De vraag is of terrorisme ooit vanuit religie te motiveren is. NioScoop sprak met professor Gerrit Manenschijn, schrijver van het boek 'Haat en religie'. Hierin worden gewelddadige passages in zowel Bijbel als Koran uitgelicht. Ook wordt er gekeken naar de rol die de psychiatrie kan spelen bij het vormen van een bepaalde gewelddadige gedachtegang.

Radio
De Horizon zaterdag 16 februari 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Positief over Nederland en moslims.

De petities vliegen ons om de oren. Doekle Terpstra begon de rage met zijn oproep tot 'Benoemen en Bouwen'. Een vraag aan Nederland om een meer genuanceerd geluid richting de islamitische gemeenschap te laten horen. Maar ook de moslims zélf doen van zich horen. Onlangs beweerde Abdulhafid Bouzidi (Marokko Media) dat Geert Wilders gewoon wat liefde en aandacht nodig heeft en begon de actie 'Knuffel Geert', waarbij er een digitale knuffelkaart naar de blonde politicus gestuurd kon worden. Het nieuwste initiatief binnen de petitie-rage heet 'Holland loves Muslims' en is eveneens bedoeld om op een ludieke manier de relatie tussen moslims en niet-moslims in Nederland onder de positieve aandacht te brengen. Voor initiatiefnemer Farhad Golyardi waren de gevolgen echter niet altijd reden tot optimisme. Een gesprek met de inmiddels bedreigde Golyardi.

Ook zanger Frank Schellekens vond de stemming in Nederland wat negatief worden en schreef een bemoedigend lied onder de titel 'Nederland, land voor iedereen'. Hij vertelt over de beweegredenen achter zijn gezongen pleidooi.

Islamitisch verantwoord bankieren?

Tegenwoordig vragen veel moslims zich bij elke stap die zij zetten af, of hun handeling wel 'islamitisch verantwoord' is. Een terechte twijfel verrijst bij de vraag of er bijvoorbeeld bij het kopen van een huis wel ruimte is voor de islam. Een hyptheek impliceert immers altijd het betalen van rente, en dat is weer reden tot zorg. Is alle rente zonder meer verboden? Een gesprek met islamkenner Remy Soekirman over de redenen achter het renteverbod.

Wilt u reageren naar aanleiding van dit persbericht stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl Dit bericht wordt automatisch verzonden.