15e Stayokay strandopruimactie op de Wadden

14/02/2008 09:00



Stayokay



Wethouder Oud jut mee op Ameland

Stayokay organiseert op Terschelling en Ameland op 17 en 24 februari speciale doe-vakanties waarbij de gasten een deel van de dag de stranden, dijken en natuur-gebieden schoonmaken. Het milieujutten op de Wadden wordt mede mogelijk gemaakt door alle lokale overheden, een groot aantal sponsors en vele vrijwilligers. Dit arrangement sluit goed aan bij de milieubewuste inslag van Stayokay, de eerste accommodatieketen in Europa die onlangs het Europees Ecolabel ontving.

Op het strand spoelen dagelijks de bewijzen aan van het gebruik van de zee als afvalstortplaats. Tijdens een strandwandeling kom je van alles tegen: plastic, glas, hout, kleding, touw, papier, medicijnen en blikjes. In de wintermaanden blijft dit afval vaak lang liggen. Dit zwerfvuil vormt een bedreiging voor de prachtige flora en fauna op de Wadden. Stayokay organiseert daarom tijdens de voorjaarsvakantie voor het 15e opeenvolgende jaar op Terschelling en voor de 10e keer op Ameland een 'opruimvakantie' genaamd 'milieujutten'.

Milieujutten is de milieuverantwoorde variant op het ouderwetse strandjutten. In plaats van een zoektocht naar schatten die de zee prijsgeeft, wordt nu het Noordzeestrand geschoond van zwerfafval. De actie vindt plaats in de vorm van een 4- of 7-daags vakantiearrangement. In de ochtenden wordt 'gewerkt' en in de avonden wordt een programma aangeboden met milieubewuste activiteiten. Vrijdag 22 februari jut wethouder Oud van Ameland vanaf 10.00 uur mee.

Steeds meer mensen zijn bereid zich in te zetten voor duurzaam toerisme, een ontwikkeling die de stranden van de Wadden zeker ten goede komt. In de afgelopen jaren zijn duizenden kilo's vuil verwijderd en kilometers strand en natuurgebied opgeschoond. Tijdens het 'Milieujutten' in 2007 verzamelde men op Terschelling bijna 12.000 kilo en op Ameland ruim 8.000 kilo afval.

Op Terschelling wordt het milieujutten gesteund door Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat (RWS), Gemeente Terschelling, Westbank, EHBO, Arriva en LRCT. Op Ameland helpen vrijwilligers van de Juttersvereniging het Fryske Gea mee en wordt het project ondersteund door RWS, Gemeente Ameland, Wagenborg Passagiersdiensten, Arriva, Nobel fietsverhuur, Stichting Amelander Musea en Cosi Tax.

Stayokay - 30 hostels in Nederland
Stayokay is een keten van 30 hostels op de mooiste plekjes in Nederland. De hostels zijn gevestigd in bijzondere gebouwen en beschikken over een grote variëteit aan kamers. Of het nu gaat om een paar dagen weg met het gezin, vrienden, collega's of vereniging: de hostels van Stayokay staan garant voor een gezellig verblijf tegen aantrekkelijke tarieven. Vanuit de hostels van Stayokay kunnen gasten uitwaaien op het strand, actief de natuur verkennen of kunst & cultuur proeven in de stad. Stayokay ontving begin 2008 als eerste Europese accommodatieketen het Europees Ecolabel voor een milieubewuste bedrijfsvoering.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.






Noot voor de redactie:

Meer informatie (