Persberichten Heuvelrug, 11.30 uur

Utrecht, 17-02-2008

Aanpak overlast jeugd Leersum

LEERSUM - Al geruime tijd zorgt een groep jongeren voor overlast rond het winkelcentrum aan de Honingraad in Leersum. De politie roept bewoners en winkeliers op om overlast direct te melden aan de politie.

Vernielingen, overlast en baldadigheid

De overlast bestaat onder meer uit het vernielen van toegangsdeuren tot de ondergrondse garage, het spuiten van graffiti, het afsteken van vuurwerk, het veroorzaken van geluidsoverlast en het besmeuren en vernielen van portieken. De politie treedt stevig op om de vernielingen en overlast tegen te gaan. Zo wordt er gericht gesurveilleerd op de plekken waar regelmatig overlast is. Bij het plegen van strafbare feiten door de jeugd wordt direct proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast heeft de politie afgelopen week brieven gestuurd naar de ouders van jongeren van wie bekend is dat zij verantwoordelijk zijn voor de overlast. In de brief wil de politie ouders wijzen op het gedrag van hun kinderen.

Wat kunt u zelf doen?

Om ons werk nog beter te kunnen doen, doet de politie een beroep op omwonenden en winkeliers. Wij horen graag van u wanneer u overlast heeft van de jeugd. De politie vraagt u op de volgende punten te letten:

* Kijk naar buiten en zorg dat u zicht krijgt op de overlastplek;
* Noteer signalementen van de overlastjongeren, denk aan kleding, lengte en leeftijd;

* Noteer de looprichting en de samenstelling van de groep;
* Indien er sprake is van vernielingen, brandstichting of een levensbedreigende situatie waar u op dat moment getuige van bent, bel dan direct de politie via 112.

Met deze gegevens kunnen wij ons werk goed doen en wordt de kans vergroot dat we de veroorzakers van overlast treffen.

Twee verdachten gewapende overval aangehouden

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 11 en 14 februari heeft de politie twee mannen aangehouden die verdacht worden van een gewapende overval op een horecagelegenheid aan de Peperstraat in december vorig jaar. De daders van 19 en 21 jaar zijn beiden afkomstig uit Wijk bij Duurstede.

De 21-jarige dader bedreigde op 15 december 2007 omstreeks 20.30 uur twee medewerkers van de horecagelegenheid met een vuurwapen en eiste daarop een geldbedrag. Vervolgens vluchtte hij met de buit weg. De politie onderzocht de zaak en informatie leidde naar de 21-jarige man uit Wijk bij Duurstede. Op 11 februari kon hij worden aangehouden, hij heeft de overval inmiddels bekend.

De andere verdachte, de 19-jarige man, werd drie dagen later op 14 februari aangehouden. Hij is medeplichtig aan de overval en zou het, zo bleek later, immitatiewapen aan de 21-jarige dader hebben geleend. Beiden verdachten zijn 14 februari voorgeleid aan de rechtercommissaris.

Bestuurder onder invloed

VEENENDAAL Op de Rondweg west heeft de politie zaterdagnacht en bestuurder aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol in zijn auto reed.

Door getuigen werd omstreeks 01.45 uur naar de politie gebeld omdat men het vermoeden had dat een bestuurder onder invloed vanuit Utrecht in de richting van Veenendaal reed. De agenten pikten de bestuurder op de Rondweg west op en gaven hem een stopteken. Na een eerste blaastest bleek het vermoeden van de getuigen juist. Op het bureau wees de ademanalyse 410 ug/l uit. Met een proces-verbaal en een rijverbod van drie uur kon de 35-jarige man uit Veenendaal weer naar huis.

Aanrijding letsel

VEENENDAAL Vrijdagmiddag vond op de Weverij een aanrijding tussen een personenauto en een fietsster plaats. Hierbij raakte een vrouw gewond.

Omstreeks 13.55 uur reed een 46-jarige bestuursster van een auto over de rotonde ter hoogte van de Weverij met de Zandstraat. Hierbij zag de vrouw een 81-jarige vrouw op haar fiets over het hoofd en ontstond een aanrijding. Het 81-jarige slachtoffer kwam op de grond terecht. Zij werd met diverse breuken naar het Gelders Valleiziekenhuis in Ede overgebracht. De automobiliste bleef ongedeerd.